Ochtend erectie: wat zit erachter?

Liefhebbend stel met ochtendkoffie in bed

Ochtend- of nachtelijke erectie, ook wel bekend als ochtendhout, zijn een belangrijke indicator voor de seksuele gezondheid en hormonale balans van een man. Een regelmatige erectie in de ochtend is een goed teken dat het lichaam goed functioneert en dat de man seksueel actief kan zijn. Als een man 's echter regelmatig geen ochtend erectie heeft, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem (erectiestoornissen, een laag testosteronniveau, problemen met de bloeddoorstroming of bloeddruk, onderliggende aandoeningen zoals diabetes, obesitas of hartaandoeningen). 

Laten we eens kijken waar de ochtend erectie vandaan komt en wat het betekent.

Ochtenderectie onder andere soorten erectie

Er zijn drie soorten erecties [14]

Reflexogene erecties: Deze treden op als reactie op fysieke stimuli zoals aanraking of wrijving en worden doorgegeven door de zenuwen in de penis. De impulsen bereiken de spinale erectiecentra; sommige leiden tot zintuiglijke waarnemingen, terwijl andere de autonome kernen activeren om via de caverneuze zenuwen berichten naar de penis te sturen, wat een erectie teweegbrengt.


Psychogene erecties: Deze worden veroorzaakt door mentale of emotionele stimuli, zoals seksuele fantasieën of erotische gedachten. De impulsen van de hersenen moduleren de spinale erectiecentra om het erectieproces te activeren.


Nachtelijke erecties: Deze treden op tijdens de slaap en zijn een natuurlijk en normaal verschijnsel bij gezonde mannen. Dit type erectie heeft een lange achtergrond in de menselijke geschiedenis, wat erg interessant is om te weten.

Ochtenderecties door de geschiedenis heen

Nachtelijke erecties horen bij het man zijn, zelfs vanaf jonge leeftijd. Artsen hebben tijdens echografisch onderzoek erecties bij foetussen ontdekt en zelfs jonge jongens hebben al in hun kindertijd last van erecties, lang voordat de puberteit begint. 


Onderzoekers die oude medische teksten, wetenschappelijke gegevens en theologische verslagen bestudeerden, publiceerden hun bevindingen over de geschiedenis van nachtelijke erecties in een artikel met de titel "slaapgerelateerde erecties door de eeuwen heen" (Original: „sleep-related erections throughout the ages“) [1]. De auteurs merkten op dat het vermogen om een erectie tijdens slaap een "betrouwbare indicator van mannelijkheid" is en wezen erop dat erectiestoornissen altijd een oorzaak van echtscheiding zijn geweest.


Volgens kerkelijke documenten werd er zelfs een beoordelaar aan het bed van een beschuldigde man geplaatst om te wachten op de nachtelijke erectie. Al in 1920 merkte Wilhelm Stekel, een tijdgenoot van Freud en in veel opzichten zijn gelijke, op dat een ochtend erectie, ook bekend als de laatste slaapgerelateerde erectie van de nacht, een "natuurlijk verschijnsel is bij gezonde mannen van kleuter af aan tot op hoge leeftijd". [2]

Waarom hebben mannen een stijve in de ochtend?

Een knappe man ontwaakt in goede stemming

De meeste gezonde mannen hebben regelmatig een nachtelijke erectie, of ze zich dat nu realiseren of niet.

Wat zijn de nachtelijke erecties oorzaak? Het antwoord ligt in de complexe werking van het mannelijke voortplantingssysteem. Een erectie treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de penis toeneemt, het sponsachtige weefsel in de penisschacht zich vult en de penis stijf en stijf wordt.


De ochtend erectie wordt veroorzaakt door natuurlijke nachtelijke testosteron pieken en de REM slaapcyclus.

Tijdens de slaap doorloopt het lichaam verschillende herstelfasen, waarbij ook hormonen zoals testosteron vrijkomen. Als het testosteronniveau stijgt, neemt ook de kans op een erectie toe. Om deze reden worden nachtelijke erecties vaak "ochtendhout" genoemd - ze treden meestal op tijdens de REM-fase (Rapid Eye Movement) van de slaap, die meestal vlak voor het ontwaken plaatsvindt.


Een belangrijke theorie is dat de productie van noradrenaline vertraagt tijdens de REM-slaap. Dit is de chemische stof die voornamelijk verantwoordelijk is voor het ontspannen houden van de penis. Het komt erop neer dat het deel van de hersenen dat het noradrenalineniveau op peil houdt, tijdens de REM-slaap wordt verlaagd. Hierdoor kunnen de testosteron-gerelateerde opwindingsmechanismen gemakkelijker plaatsvinden, wat leidt tot een erectie tijdens slaap. Uit een onderzoek bleek echter ook dat testosteron mogelijk geen grote invloed heeft op het optreden van nachtelijke erecties. [5


Een andere theorie is dat het lichaam meer stikstofmonoxide produceert tijdens de REM-slaap. Stikstofmonoxide is verantwoordelijk voor het ontspannen van de bloedvaten van de penis, zodat al het extra bloed dat nodig is om een erectie te krijgen, vrijkomt. [6] Orale seksuele versterkers zoals PDE5-remmers hebben een vergelijkbaar effect.


Nachtelijke en ochtenderecties worden vaak geassocieerd met seksuele opwinding of dromen, maar zijn niet altijd een teken van seksueel verlangen. Ochtend erecties kunnen zelfs voorkomen bij mannen die geen seksuele gedachten of fantasieën hebben.

Wat is een ochtendhout?

Zoals hierboven gedefinieerd, verwijst een nachtelijke of ochtenderectie, ook wel nachtelijke penistumescence (NPT) genoemd, naar een spontane erectie die optreedt tijdens de slaap of na het ontwaken. Nachtelijke erecties hebben niets te maken met seksuele stimulatie of opwinding en helpen om te zorgen voor voldoende zuurstof in het penisweefsel, wat de algehele gezondheid van de penis ten goede komt.

Nachtelijke erectie in feiten

Frequentie: De meeste gezonde mannen hebben regelmatige nachtelijke erecties. Naar schatting heeft de gemiddelde man drie tot vijf erecties per nacht, die elk ongeveer 25 minuten duren. [10].


Leeftijd: Nachtelijke erecties komen gedurende het hele leven van de man voor, maar kunnen minder frequent worden naarmate de man ouder wordt. In tegenstelling tot jongere mannen, had de meerderheid van de mannen boven de 60 geen volledige erectie tijdens slaap, hoewel zij en hun partners aangaven regelmatig geslachtsgemeenschap te hebben. [11] Een afnemende erectie 's ochtends hoeft echter niet te betekenen dat een man zijn potentie niet kan behouden op oudere leeftijd.


Hormonen: De afgifte van hormonen, met name testosteron, speelt een belangrijke rol bij de frequentie en intensiteit van nachtelijke erectie. Het testosteronniveau bereikt 's nachts een natuurlijke piek, wat kan leiden tot frequentere en langduriger erecties. [12]


Gezondheid: De afwezigheid van nachtelijke erecties kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, erectiestoornissen (ED), vooral organisch opgewekte ED, worden vaak geassocieerd met een verminderde erectie 's ochtends. Mannen met zuiver psychogene impotentie hebben meestal normale nachtelijke erecties, terwijl mannen met organische erectiestoornissen abnormale nachtelijke erectiele activiteit hebben (verminderde frequentie en duur). [13]


Timing en duur: Mannen hebben meestal vijf nachtelijke erecties tijdens een slaapcyclus van acht uur, waarbij elke erectie ongeveer 25 minuten duurt. Dat is ongeveer één erectie per 90 minuten. Het duurde niet lang voordat de onderzoekers zich realiseerden dat dit patroon opvallend veel lijkt op een andere cyclus van 90 minuten die tijdens de slaap plaatsvindt - de REM-slaap, om precies te zijn. [3]

Erectie tijdens slaap

In 1965 bevestigden onderzoekers het verband tussen de REM-slaap en nachtelijke erecties, of de droomfase van de slaap, wat leidde tot tientallen jaren van speculatie over wat er echt gebeurt tijdens de REM-slaap dat erecties veroorzaakt. Het komt erop neer dat mannen ongeveer een uur na het inslapen in de REM-slaap terechtkomen. Elke REM-slaapepisode komt overeen met een erectie van 20 tot 25 minuten. [3


Mannen hebben meestal vijf erecties tijdens een slaapcyclus van acht uur. Interessant is dat elke nachtelijke erectie langer duurt naarmate de nacht vordert - net zoals de REM-fases langer worden. De REM-slaapfase en nachtelijke erecties zijn dus nauw met elkaar verbonden. Ondanks deze sterke correlatie en het feit dat mannen bijna 25% van hun slaapcyclus doorbrengen met een erectie, is het nog steeds niet precies bekend waarom mannen wakker worden met een stijve, maar er zijn wel enkele theorieën. [4]

Welke rol speelt de ochtenderectie in het welzijn van een man?

 Een stel in bed, waarbij de man de wekker uitzet

Een ochtendhout kan het welzijn van een man op verschillende manieren beïnvloeden. 

Ten eerste is een ochtend erectie volkomen gezond, omdat het een teken is van een gezond en goed functionerend mannelijk voortplantingssysteem. Ochtenderectie kunnen voor mannen het bewijs zijn dat ze fysiek in staat zijn om een erectie te krijgen en te behouden. Nachtelijke erecties kunnen ook een rol spelen bij de diagnose van bepaalde gezondheidsproblemen, zoals erectiestoornissen of een laag testosteronniveau.

Daarnaast kunnen nachtelijke erecties ook positieve effecten hebben op het mentale en emotionele welzijn van een man. Ze kunnen hen herinneren aan seksueel verlangen en het seksueel zelfvertrouwen stimuleren. Mannen die regelmatig een ochtend erectie hebben, voelen zich seksueel meer tevreden en hebben meer vertrouwen in hun seksuele capaciteiten. Tegelijkertijd kan de afwezigheid van ochtendhout een reden tot bezorgdheid zijn.

Wat als er 's helemaal geen erectie in de ochtend is?

Voor een sterke erectie moeten verschillende dingen goed functioneren. Hormonen moeten vrijkomen wanneer dat nodig is, de slagaderwanden moeten zich verwijden om bloed naar de penis te laten stromen en het zenuwstelsel moet op betrouwbare wijze signalen doorgeven. Tijdens dit proces kunnen er veel dingen misgaan. Dit betekent ook dat problemen met het krijgen van een erectie een teken kunnen zijn van andere, bredere gezondheidsproblemen.


De bloedvaten van de penis zijn bijzonder klein in vergelijking met andere delen van het lichaam. Dit betekent dat veel andere onderliggende problemen eerst verschijnen in de vorm van erectiestoornissen (waaronder plotselinge erectiestoornissen). Erectiestoornissen kunnen wijzen op een hoog cholesterolgehalte, stress, diabetes type 2, hoge bloeddruk, depressie, slaapstoornissen, hartaandoeningen, hormoonproblemen, bijwerkingen van medicatie, gevolgen van ongezonde leefgewoonten of emotionele problemen [3, 7]. De situatie waarin een man geen erectie heeft tijdens de seks of geen ochtend erectie als gevolg van stress komt in feite heel vaak voor.


Als een man merkt dat zijn nachtelijke erectie verzwakt of helemaal afwezig is, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een lichamelijk onderzoek en een anamnese kunnen helpen om de oorzaak vast te stellen en geschikte behandelingsopties te vinden. Behandelingsopties zijn onder andere erectiestoornis medicatie, medicatie om het testosteronniveau te verhogen of de bloedstroom te verbeteren, veranderingen in levensstijl zoals lichaamsbeweging en een gezond dieet, of therapie voor psychologische factoren.

Wat erectiestoornissen over uw gezondheid zeggen

Een man bij de dokter

Hoewel erectiestoornissen in de eerste plaats een seksuele stoornis zijn, kunnen ze ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. 

ED wordt vaak veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de penis, wat het gevolg kan zijn van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of hoge bloeddruk.


Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat het risico op coronaire hartziekten aanzienlijk hoger is bij mannen met erectiestoornissen dan bij mannen zonder ED. Aangezien het risico op erectiestoornissen toeneemt met de leeftijd, wordt het verband tussen hartaandoeningen en ED zwakker naarmate de leeftijd toeneemt. Bij jonge mannen daarentegen is erectiestoornissen een veel waarschijnlijker teken van hartaandoeningen dan bij oudere mannen. [8]


Erectiestoornissen zijn niet alleen een probleem voor oudere mannen. Elk jaar hebben meer en meer jonge mannen last van erectiestoornissen. Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat organische oorzaken verantwoordelijk zijn voor ongeveer 15 tot 72% van de erectiestoornissen bij mannen jonger dan 40 jaar. Vroeger werd aangenomen dat erectiestoornissen bij jonge mannen voornamelijk werden veroorzaakt door psychologische factoren. Het is nu bewezen dat dit niet noodzakelijkerwijs het geval is, dus vooral jonge mannen zouden een arts moeten raadplegen als ze erectiestoornissen hebben om eventuele ernstige aandoeningen in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. [9


Erectiestoornissen kunnen dus niet alleen een vroeg waarschuwingssignaal zijn voor hartaandoeningen, maar ook voor andere aandoeningen. Hoe vreemd het ook mag klinken, meer aandacht besteden aan de sterkte en frequentie van uw ochtendhout kan u helpen om mogelijk levensreddende preventieve behandeling eerder te krijgen.

Veelgestelde vragen over ochtenderectie 

Een stel met ontbijt op bed

Voor veel mannen kan een erectie in de ochtend een bron van verwarring en zorgen zijn. Hieronder bespreken we een aantal veelgestelde vragen over nachtelijke erecties.

Hoeveel erecties per nacht heeft een man?

Over het algemeen hebben mannen 's nachts tijdens de slaap drie tot vijf erecties, die gemiddeld elk zo'n 25 minuten duren. Het aantal erecties kan echter sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheid en seksuele activiteit. Als mannen wakker zijn, kunnen ze extra erecties krijgen als reactie op seksuele prikkels, fysieke aanraking of wrijving, en mentale en emotionele stimulatie.

Wat is de gemiddelde erectietijd bij mannen?

De gemiddelde erectietijd van een man is moeilijk te berekenen en hangt af van verschillende factoren, variërend van enkele minuten tot uren. 

Wat betreft de intravaginale ejaculatie latentietijd (IELT), die gedefinieerd wordt als de tijd tussen het begin van de intravaginale geslachtsgemeenschap en het begin van de zaadlozing, is de gemiddelde erectietijd bij mannen ongeveer 5,4 minuten. [15]

Heeft elke man een ochtendhout?

Een ochtend erectie is een natuurlijk en normaal verschijnsel bij gezonde mannen, maar wordt niet door elke man ervaren. 

De frequentie en kwaliteit van nachtelijke erecties kan beïnvloed worden door factoren zoals leeftijd, algemene gezondheid en seksuele activiteit. Over het algemeen hebben jongere en seksueel actieve mannen vaak nachtelijke erecties. Met de leeftijd neemt de frequentie van nachtelijke erecties meestal af. Ze kunnen zwakker worden of zelfs stoppen. Ze kunnen zwakker worden of zelfs helemaal stoppen.

Als het ochtendhout uitblijft, is dat niet per se een reden tot bezorgdheid, omdat andere factoren zoals stress of medicijngebruik de erectie ook kunnen beïnvloeden. 

Is een ochtendhout mogelijk ondanks erectiestoornissen?

Ja, het is mogelijk om een ochtend erectie te krijgen, zelfs als een man aan erectiestoornissen lijdt. Hoewel een ochtend erectie meestal geassocieerd wordt met een gezonde erectiele functie, is het belangrijk om te weten dat het vermogen om een erectie te krijgen tijdens het slapen niet noodzakelijkerwijs betekent dat een man een erectie kan krijgen tijdens seksuele activiteit.


In sommige gevallen kunnen mannen met erectiestoornissen 's ochtends een erectie krijgen door de afgifte van hormonen zoals testosteron tijdens de slaap, zelfs als ze geen erectie kunnen krijgen tijdens seksuele activiteit. Omgekeerd is het mogelijk dat sommige mannen geen ochtend erectie hebben, ondanks dat ze een gezonde erectiestoornis hebben.

Is het normaal om elke dag een ochtendhout te hebben?

Ja, een dagelijkse erectie 's ochtends is normaal bij gezonde mannen, maar de frequentie en kwaliteit van nachtelijke erecties kan van persoon tot persoon verschillen. 

Wanneer krijgen mannen hun eerste ochtendhout?

De eerste nachtelijke erectie kan optreden in de kindertijd, hoewel deze meestal niet gepaard gaat met seksuele opwinding of activiteit. [16]

Met het begin van de puberteit (tussen 9 en 14 jaar) kunnen jongens spontane erecties krijgen, hoewel deze niet door seksuele opwinding of stimulatie kunnen worden uitgelokt.

Wat kunt u doen aan een ochtendhout?

De ochtend erectie is absoluut natuurlijk en u hoeft er niets voor of tegen te doen. En over het algemeen is er geen reden om van het ochtendhout af te komen, omdat het een teken van seksuele gezondheid en functie is.

Als een man echter overdag ongemakkelijke of ongecontroleerde erecties krijgt, zijn er enkele strategieën die kunnen helpen (zoals sporten of seksueel stimulerende situaties vermijden).

Als een man last heeft van een langdurige nachtelijke erectie of als zijn ochtendhout gepaard gaat met pijn, kan dit een teken zijn van een medische aandoening die bekend staat als priapisme, waarvoor medische hulp nodig is.

Kunnen slaapstoornissen ook veroorzaakt worden door nachtelijke erecties?

Nee, het is onwaarschijnlijk dat slaapstoornissen specifiek veroorzaakt worden door nachtelijke erecties. Ochtendlijke erecties verstoren de slaap meestal niet en veroorzaken geen slaapproblemen.

Conclusie

Wakker worden met erectie is een normaal fysiologisch proces bij gezonde mannen en is een teken van seksuele gezondheid en functie. Het optreden en de kwaliteit van ochtend erecties kan beïnvloed worden door factoren zoals leeftijd, algemene gezondheid en seksuele activiteit. Hoewel het uitblijven van een nachtelijke erectie niet per se een reden tot bezorgdheid is, moeten dergelijke veranderingen in de seksuele functie met een medisch deskundige worden besproken om de onderliggende oorzaak en de juiste behandelingsopties vast te stellen. De reden hiervoor is dat erectiestoornissen die gepaard gaan met het uitblijven van nachtelijke erectie, een vroeg waarschuwingssignaal kunnen zijn voor gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk of diabetes.

Bronnen

[1] van Driel MF. Sleep-related erections throughout the ages. J Sex Med. 2014;11(7):1867-1875. doi:10.1111/jsm.12557 

[2] Sherer DM, Eggers PC, Woods JR Jr. In-utero fetal penile erection. J Ultrasound Med. 1990;9(6):371. doi:10.7863/jum.1990.9.6.371 

[3] Diego Diez Alvarez. Health Check: why men wake up with erections. The Conversation. November 28, 2016. https://theconversation.com/health-check-why-men-wake-up-with-erections-68419 

[4] Karacan I, Hursch CJ, Williams RL, Littell RC. Some characteristics of nocturnal penile tumescence during puberty. Pediatr Res. 1972;6(6):529-537. doi:10.1203/00006450-197206000-00001 

[5] Carani C, Granata AR, Bancroft J, Marrama P. The effects of testosterone replacement on nocturnal penile tumescence and rigidity and erectile response to visual erotic stimuli in hypogonadal men. Psychoneuroendocrinology. 1995;20(7):743-753. doi:10.1016/0306-4530(95)00017-8

[6] Elhanbly SM, Abdel-Gawad MM, Elkholy AA, State AF. Nocturnal penile erections: A retrospective study of the role of RigiScan in predicting the response to sildenafil in erectile dysfunction patients. J Adv Res. 2018;14:93-96. Published 2018 Jun 12. doi:10.1016/j.jare.2018.06.002

[7] M. Kästner, Dr. A. Baum. Erektile Dysfunktion: wenn kein erfülltes Sexualleben möglich ist. Apothekenumschau. 07.08.2024. https://www.apotheken-umschau.de/krankheiten-symptome/erkrankungen-der-maennlichen-geschlechtsorgane/erektile-dysfunktion-ursachen-und-behandlung-737345.html

[8] Inman BA, Sauver JL, Jacobson DJ, et al. A population-based, longitudinal study of erectile dysfunction and future coronary artery disease. Mayo Clin Proc. 2009;84(2):108-113. doi:10.4065/84.2.108

[9] Ludwig W, Phillips M. Organic causes of erectile dysfunction in men under 40. Urol Int. 2014;92(1):1-6. doi:10.1159/000354931 

[10] Youn, Gahyun. Why Do Healthy Men Experience Morning Erections?. The Open Psychology Journal. 10. 49-54. May 2017. doi: 10.2174/1874350101710010049

[11] Raul C. Schiavi, Patricia Schreiner-Engel, Nocturnal Penile Tumescence in Healthy Aging Men, Journal of Gerontology, Volume 43, Issue 5, September 1988, Pages M146–M150, https://doi.org/10.1093/geronj/43.5.M146 

[12] Montorsi F, Oettel M. Testosterone and sleep-related erections: an overview*. J Sex Med. 2005;2(6):771-784. doi:10.1111/j.1743-6109.2005.00095.x 

[13] Sooriyamoorthy T, Leslie SW. Erectile Dysfunction. [Updated 2022 Nov 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562253/ 

[14] Dean RC, Lue TF. Physiology of penile erection and pathophysiology of erectile dysfunction. Urol Clin North Am. 2005;32(4):379-v. doi:10.1016/j.ucl.2005.08.007 

[15] Waldinger MD, Quinn P, Dilleen M, Mundayat R, Schweitzer DH, Boolell M. A multinational population survey of intravaginal ejaculation latency time. J Sex Med. 2005;2(4):492-497. doi:10.1111/j.1743-6109.2005.00070.x 

[16] McNamara F, Lijowska AS, Thach BT. Spontaneous arousal activity in infants during NREM and REM sleep. J Physiol. 2002;538(Pt 1):263-269. doi:10.1113/jphysiol.2001.012507

Publicatiedatum:
Laatst gewijzigd:
Laatst herzien:
+31-800-9309301 Internationaal E-Mail