Langer volhouden in bed - is het een kwestie van tijd?

Een gelukkig stel in bed, waarbij de man de wekker vasthoudt

In dit artikel onderzoeken we het vaak verkeerd begrepen concept van de 'normale' duur van seks (omdat goede seks niet per se lang hoeft te duren) en kijken we naar de factoren die seksuele prestaties beïnvloeden. 

De gemiddelde duur seks kan korter zijn dan u denkt

De duur van seksuele prestaties kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, algemene gezondheid, stressniveaus en individuele voorkeuren. Het is belangrijk om op te merken dat er geen universeel “juist” of “normaal” tijdstip is voor seksuele prestaties, omdat het een zeer individuele en subjectieve ervaring is.


Sommige onderzoeken geven echter een algemeen bereik voor de gemiddelde duur seks. Een onderzoek uit 2005, gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine, rapporteerde dat de gemiddelde tijd vanaf het begin van penetratieve geslachtsgemeenschap tot ejaculatie ongeveer 5,4 minuten is. [1]


Natuurlijk verandert het plaatje drastisch als het gaat om seksuele disfunctie. Mannen met erectiele disfunctie (ED) ervaren vaak een kortere duur van de geslachtsgemeenschap omdat ze moeite hebben om een erectie te krijgen of te behouden. Als ED gepaard gaat met vroegtijdige ejaculatie, kan de tijd tot het hoogtepunt aanzienlijk korter zijn, waardoor het voor beide partners nog moeilijker wordt om een bevredigende seksuele ervaring te behouden.

Wanneer is het tijd om actie te ondernemen?

Een gefrustreerd koppel met seksuele problemen

Het niet langer kunnen volhouden tijdens seks is op zich geen probleem, maar het kan indirect wel tot problemen leiden. Als de volgende problemen zich voordoen, kan het een goed idee zijn om naar behandelingsmogelijkheden te kijken.






Deze factoren beïnvloeden de seksuele prestaties

Een ongelukkige man die “gefaald” heeft in seks

Verschillende factoren kunnen de seksuele prestaties en de duur van geslachtsgemeenschap beïnvloeden, van lichamelijke en psychologische tot omgevingsaspecten.

Het herkennen en behandelen van deze factoren kan koppels helpen om seks langer volhouden.

Lifestyle-gerelateerde en fysieke factoren:

Psychologische factoren:

Omgevingsfactoren:

Hoe kom je minder snel klaar - technieken

Een lachend stel in bed

Er zijn veel potentiële technieken en tips en trucs om langer volhouden in bed. Helaas zijn ze niet allemaal wetenschappelijk gevalideerd. 

Voortijdige zaadlozing wordt vaak gedefinieerd aan de hand van de perceptie van het individu of koppel of de zaadlozing te snel plaatsvindt, wat van persoon tot persoon sterk kan verschillen. [8, 9]


Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar enkele technieken die vaak worden voorgesteld om mannen te helpen langer volhouden in bed. Sommige van deze technieken, zoals bekkenbodemoefeningen of leefstijlinterventies, zijn niet alleen bedoeld om het langer volhouden, maar bieden ook extra voordelen en dragen bij aan de algehele seksuele gezondheid van mannen:


1. de knijptechniek: deze methode houdt in dat u druk uitoefent op het frenulum of de basis van de penis wanneer de ejaculatie eraan klaar komen uitstellen. Als u tijdens seksuele activiteit de drang voelt om te ejaculeren, pauzeer dan en druk zachtjes een paar seconden op de basis van de penis of het frenulum voordat u verdergaat. Dit zou u moeten helpen om uw hoogtepunt beter onder controle te houden.


2. De stop-start methode om sek langer volhouden: Bij deze techniek pauzeert u de seksuele stimulatie wanneer u het orgasme nadert en hervat u de stimulatie nadat de sensatie is weggeëbd. Door deze techniek te gebruiken, kunt u uw opwinding beter onder controle houden en mogelijk de duur van de seksuele activiteit verlengen.


Een man doet thuis Kegel-oefeningen

3. Kegeloefeningen: Kegeloefeningen versterken de bekkenbodemspieren, wat de seksuele controle en het uithoudingsvermogen kan verbeteren. Span hiervoor de spieren aan die u gebruikt om de aandrang om te plassen te stoppen, houd ze een paar seconden vast en ontspan dan. Herhaal deze oefening meerdere keren per dag voor een optimaal resultaat. 


4. Verander van standje: Verander van seksstandje om de opwinding te reguleren en de langer volhouden seks. Experimenteer met verschillende posities om er een te vinden die minder directe stimulatie geeft en een betere controle over de ejaculatie mogelijk maakt.


5. Time-outs: Het nemen van korte pauzes tijdens de seks kan helpen om de opwinding onder controle te houden en de ervaring te verlengen. Gebruik deze pauzes voor andere vormen van intimiteit, zoals zoenen of strelen, voordat u de seksuele activiteit hervat.


6. Beperk uw alcoholgebruik: Alcoholgebruik kan de seksuele functie en het uithoudingsvermogen aantasten. Het beperken of vermijden van alcoholgebruik voor de geslachtsgemeenschap kan u helpen om u meer in controle te voelen en een bevredigendere ervaring te hebben. [10]


7. Masturbeer voor de seks: Voor sommige mensen kan masturberen voor de geslachtsgemeenschap helpen om de gevoeligheid en het opwindingsniveau te verminderen, wat kan leiden tot langer volhouden sex.


8. Stop met roken: Roken kan een negatieve invloed hebben op de doorbloeding en de algehele gezondheid, die beide belangrijk zijn voor de seksuele functie. Door te stoppen met roken kunt u uw seksuele prestaties en uithoudingsvermogen verbeteren.


9. Normaal gewicht: Een normaal gewicht kan de algemene gezondheid, het energieniveau en de seksuele prestaties verbeteren. Regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kunnen u helpen om een voor u optimaal gewicht te bereiken en te behouden.


10. Overweeg medicatie: In sommige gevallen kunnen tabletten de seks verlengen. Fosfodiësterase type 5 (PDE5) remmers kunnen door een arts aanbevolen worden (en kunnen met een recept via een online apotheek gekocht worden). Er zijn echter ook medicamenteuze behandelingen die het mogelijk maken om het langer volhouden zonder seksverhogende middelen, zoals Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI's). Het is belangrijk dat u een arts raadpleegt voordat u pillen neemt om het langer volhouden. Neem nooit medicatie “off-label”!


11. Langer volhouden in bed door hypnose: Hypnotherapie is een alternatieve therapievorm die gebruik maakt van de kracht van suggestie om mensen te helpen toegang te krijgen tot hun onderbewustzijn en positieve veranderingen in hun gedachten, gevoelens en gedrag teweeg te brengen. Het is echter nog niet wetenschappelijk bewezen of hypnose gebruikt kan worden om mensen langer volhouden. [11], [12], [13]

Wat kan de ene partner doen om de andere te helpen om minder snel klaarkomen?

Een lachend paar dat koffie drinkt

Een partner kan een actieve rol spelen in het helpen van zijn/haar partner om het langer vol te houden tijdens de seks door verschillende technieken te gebruiken en open communicatie te onderhouden. Hier zijn enkele strategieën die een partner kan gebruiken:




Veelgestelde vragen

Seksuele prestaties zijn een zeer gevoelig onderwerp voor alle mannen. Wij hebben de meest gestelde vragen van onze lezers verzameld en beantwoorden ze in dit gedeelte.

Helpen condooms om het langer volhouden in bed?

Het gebruik van condooms kan sommige mensen helpen om het langer volhouden tijdens de seks. Condooms kunnen de gevoeligheid verminderen en een lichte barrière vormen tussen de penis en het lichaam van de partner, waardoor de man het langer kan volhouden. Dikkere condooms of condooms met een verdovingsmiddel, zoals novocaïne, kunnen de gevoeligheid nog verder verminderen en mogelijk helpen om de seksuele activiteit te verlengen. Het is echter belangrijk om op te merken dat het effect van condooms op de duur van geslachtsgemeenschap van persoon tot persoon kan verschillen. [14, 15]

Kunt u met ibuprofen langer volhouden in bed?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ibuprofen, een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID), een direct effect heeft op het seksuele uithoudingsvermogen of het langer volhouden in bed. Ibuprofen wordt voornamelijk gebruikt om pijn en ontstekingen te verlichten en wordt niet aanbevolen voor off-label gebruik om seksuele activiteit te verlengen. U mag alleen tabletten innemen die voor dit doel zijn voorgeschreven. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat u medicijnen voor andere doeleinden gebruikt dan waarvoor ze bedoeld zijn.

Is er een verband tussen vroegtijdige zaadlozing en erectiestoornissen?

Sommige mannen kunnen last hebben van zowel vroegtijdige zaadlozing als erectiestoornissen, en in sommige gevallen kunnen de twee aandoeningen met elkaar samenhangen. 

Vicieuze cirkel: Sommige mannen met erectiestoornissen kunnen de neiging ontwikkelen om snel te ejaculeren om de erectie te 'gebruiken' voordat deze verloren gaat. In dergelijke gevallen kan een erectiestoornis leiden tot vroegtijdige zaadlozing, omdat de man niet lang genoeg een erectie kan behouden om geslachtsgemeenschap te voltooien. Conditionering is vooral gevaarlijk bij erectieproblemen in een nieuwe relatie.


Psychologische factoren: Beide kunnen beïnvloed worden door psychologische factoren zoals stress, angst, druk om te presteren en relatieproblemen. Deze factoren kunnen elkaar beïnvloeden en ertoe leiden dat een man beide aandoeningen ervaart.


Hoewel ED in veel gevallen behandeld kan worden met pillen voor mannelijke verbetering, zijn pillen om langer volhouden in sommige gevallen alleen verkrijgbaar als off-label behandeling. Off-label betekent dat een medicijn gebruikt wordt voor een doel dat niet expliciet goedgekeurd is door de regelgevende instantie.

Zijn er operaties die u helpen om het langer volhouden?

Een man in gesprek met een dokter

Chirurgie om vroegtijdige ejaculatie te behandelen is geen gebruikelijke of aanbevolen methode om het seksuele uithoudingsvermogen te verbeteren. In de meeste gevallen zijn meer conservatieve benaderingen zoals gedragstherapie, medicatie of zelfhulptechnieken effectiever en veiliger.


Eén theoretisch mogelijke chirurgische ingreep is de denervatie van de eikel. Bij deze ingreep worden de gevoelige zenuwuiteinden die de eikel van de penis van stroom voorzien, doorgesneden of geblokkeerd. Dit kan ertoe leiden dat de eikel minder gevoelig wordt en dat de man het langer uithoudt. Deze procedure is echter controversieel en er bestaat bezorgdheid over de langetermijneffecten op de seksuele functie en sensatie. [16]

Conclusie

De “normale” duur van seksuele prestaties is individueel en verschilt van persoon tot persoon. De vraag “hoe hou / houd je het langer vol in bed” gaat vaak niet over een probleem, maar over de perceptie van een partner. Open communicatie, de bereidheid om veranderingen te omarmen en wederzijds begrip zijn cruciaal voor een bevredigend seksleven. Als de problemen aanhouden, kan professionele hulp bijdragen aan een gelukkiger en gezonder leven.

Meer lezen:

Bronnen:

  1. Waldinger MD, Quinn P, Dilleen M, Mundayat R, Schweitzer DH, Boolell M. A multinational population survey of intravaginal ejaculation latency time. J Sex Med. 2005 Jul;2(4):492-7. doi: 10.1111/j.1743-6109.2005.00070.x. 

  2. Rowland DL. Psychological impact of premature ejaculation and barriers to its recognition and treatment. Curr Med Res Opin. 2011;27(8):1509-1518. doi:10.1185/03007995.2011.590968 

  3. Rowland DL, Greenleaf WJ, Dorfman LJ, Davidson JM. Aging and sexual function in men. Arch Sex Behav. 1993;22(6):545-557. doi:10.1007/BF01543300 

  4. Sansone A, Mollaioli D, Ciocca G, Limoncin E, Colonnello E, Jannini EA. Sexual Dysfunction in Men and Women with Diabetes: A Reflection of their Complications?. Curr Diabetes Rev. 2022;18(1):e030821192147. doi:10.2174/1573399817666210309104740 

  5. Giuliano F, Droupy S. La iatrogénie médicamenteuse en médecine sexuelle [Sexual side effects of pharmacological treatments]. Prog Urol. 2013;23(9):804-810. doi:10.1016/j.purol.2013.01.008 

  6. Allen MS, Walter EE. Health-Related Lifestyle Factors and Sexual Dysfunction: A Meta-Analysis of Population-Based Research. J Sex Med. 2018;15(4):458-475. doi:10.1016/j.jsxm.2018.02.008 

  7. Mollaioli D, Ciocca G, Limoncin E, et al. Lifestyles and sexuality in men and women: the gender perspective in sexual medicine. Reprod Biol Endocrinol. 2020;18(1):10. Published 2020 Feb 17. doi:10.1186/s12958-019-0557-9 

  8. Rowland D, Perelman M, Althof S, et al. Self-reported premature ejaculation and aspects of sexual functioning and satisfaction. J Sex Med. 2004;1(2):225-232. doi:10.1111/j.1743-6109.2004.04033.x  

  9. Son H, Song SH, Kim SW, Paick JS. Self-reported premature ejaculation prevalence and characteristics in Korean young males: community-based data from an internet survey. J Androl. 2010;31(6):540-546. doi:10.2164/jandrol.110.010355

  10. Allen MS, Walter EE. Health-Related Lifestyle Factors and Sexual Dysfunction: A Meta-Analysis of Population-Based Research. J Sex Med. 2018;15(4):458-475. doi:10.1016/j.jsxm.2018.02.008 

  11. Ciaccio V, Di Giacomo D. Psychological Factors Related to Impotence as a Sexual Dysfunction in Young Men: A Literature Scan for Noteworthy Research Frameworks. Clin Pract. 2022;12(4):501-512. Published 2022 Jul 6. doi:10.3390/clinpract12040054

  12. Dosch A, Rochat L, Ghisletta P, Favez N, Van der Linden M. Psychological Factors Involved in Sexual Desire, Sexual Activity, and Sexual Satisfaction: A Multi-factorial Perspective. Arch Sex Behav. 2016;45(8):2029-2045. doi:10.1007/s10508-014-0467-z

  13. Boddi V, Fisher AD, Maseroli E, et al. Lack of sexual privacy affects psychological and marital domains of male sexual dysfunction. J Sex Med. 2014;11(2):431-438. doi:10.1111/jsm.12382

  14. Martyn-St James M, Cooper K, Ren S, et al. Phosphodiesterase Type 5 Inhibitors for Premature Ejaculation: A Systematic Review and Meta-analysis. Eur Urol Focus. 2017;3(1):119-129. doi:10.1016/j.euf.2016.02.001 

  15. Sathianathen NJ, Hwang EC, Mian R, et al. Selective serotonin re-uptake inhibitors for premature ejaculation in adult men. Cochrane Database Syst Rev. 2021;3(3):CD012799. Published 2021 Mar 21. doi:10.1002/14651858.CD012799.pub2

  16. Gillman N, Gillman M. Premature Ejaculation: Aetiology and Treatment Strategies. Med Sci (Basel). 2019;7(11):102. Published 2019 Oct 25. doi:10.3390/medsci7110102

  17. Wang Z, Yu J. Efficacy evaluation of thickened condom in the treatment of premature ejaculation. Transl Androl Urol. 2022;11(2):253-259. doi:10.21037/tau-22-8 

  18. Martyn-St James M, Cooper K, Ren K, et al. Topical anaesthetics for premature ejaculation: a systematic review and meta-analysis. Sex Health. 2016;13(2):114-123. doi:10.1071/SH15042

  19. Genov PP, Kolev NH, Dunev VR. Premature ejaculation-operative management after failure of conservative treatment. Urol Case Rep. 2019 Jun 7;26:100937. doi: 10.1016/j.eucr.2019.100937

Publicatiedatum:
Laatst gewijzigd:
Laatst herzien:
+31-800-9309301 Internationaal E-Mail