Een man in midlifecrisis: wat is de uitweg?
De belangrijkste bevindingen:
- Een midlifecrisis bij mannen is een fase van emotionele spanning als gevolg van het ouder worden.
- Symptomen zijn onder andere angst, depressie, gedragsveranderingen en ontrouw.
- Triggers kunnen leeftijd, relatieproblemen, culturele factoren en financiële stress zijn.
- Op hun 40e stellen veel mannen zich vragen over hun doel en richting in het leven.
Wat is een midlifecrisis in het leven van een man?
Een midlifecrisis bij mannen kan gedefinieerd worden als een periode waarin iemand emotioneel ongemak en spanning ervaart door het voorbijgaan van de jeugd. Dit concept dook voor het eerst op in de jaren 60, toen men algemeen geloofde dat iedereen piekte op zijn 35e. Alles daarna werd gezien als een tijd van achteruitgang [1].
In een midlifecrisis confronteert een man zijn verleden, heden en toekomst. Dit kan op een drastische en atypische manier gebeuren en kan samenvallen met een periode van stabiliteit of instabiliteit. Na verloop van tijd kan dit de fysieke en mentale aspecten van de gezondheid van mannen aanzienlijk veranderen.
Wanneer dit gebeurt, kan een man spijt krijgen van beslissingen uit het verleden en zich gevangen of ongelukkig voelen in zijn huidige situatie. Onderzoek schat dat ongeveer 10-20% van de mannen op een bepaald moment in hun leven een midlifecrisis doormaakt [2].
Hoe herkent je een midlifecrisis bij een man?
De ernst van deze aandoening varieert sterk, want sommige mannen merken er nauwelijks iets van, terwijl anderen worstelen met een echt zware midlife-crisis. De fasen midlifecrisis omvatten vaak een periode van zelfreflectie, gevolgd door onzekerheid en het zoeken naar nieuwe levensdoelen.
Over het algemeen zijn de belangrijkste kenmerken midlife crisis waar u op moet letten drastische gedragsveranderingen of duidelijke verschillen in houding. Het overkoepelende thema is dat de persoon het gevoel heeft dat zijn huidige levensstijl niet goed is en op zoek is naar manieren om te veranderen of opnieuw aansluiting te vinden [3, 4].
Veel voorkomende tekenen en symptomen van een midlifecrisis bij een man zijn onder andere:
- Depressie en chronische gedragsveranderingen
- Angst
- Abrupte beslissingen over carrière of levensstijl
- Ontrouw en seksuele vermijding
- Drastische veranderingen in uiterlijk
- Bliksemsnelle beslissingen nemen die niet in overeenstemming zijn met de moraal of gebruikelijke persoonlijke waarden
- Het slaapritme verandert
- Gewichtsverlies of gewichtstoename.
Waarom ontstaat er een crisis in de middelbare leeftijd?
De redenen voor een levenscrisis op 40-jarige leeftijd en daarna hangen af van de persoon, de situatie, het ondersteuningsnetwerk en de stressfactoren die ertoe bijdragen.
Midlifecrisis komt met de leeftijd
Naarmate het verouderingsproces de middelbare leeftijd nadert, kunnen veranderingen in gezondheid en carrière leiden tot een plotselinge heroverweging van eerdere levensbeslissingen. Wanneer er kinderen of kleinkinderen komen, kan het perspectief van een man veranderen of kenmerken midlifecrisis zoals paniek of spijt opwekken.
Dit kan ook het herkennen van sterfelijkheid of de dood inhouden. Naarmate het lichaam en de geest tekenen van achteruitgang vertonen, kunnen mannen zich gevangen en beschaamd voelen in hun huidige situatie [5].
Relatieproblemen
De midlifecrisis van een man kan relatieproblemen veroorzaken, maar kan er ook het gevolg van zijn. De problemen kunnen zich in de loop van de relatie of het huwelijk manifesteren, vooral als er geen open en duidelijke communicatie tussen de partners is [6]. Dit is precies de reden waarom een midlife-crisis bij een man en scheiding vaak samen kunnen voorkomen.
De meest voorkomende problemen zijn onder andere:
- Slechte communicatie.
- Focus op huwelijkse verplichtingen.
- Minder tijd samen doorbrengen.
- Verschillende interesses en hobby's.
- Verschillende levensdoelen.
- Verschillende seksdriften.
Culturele factoren
Verschillende culturele verwachtingen rond ouder worden en mannelijke identiteit kunnen bijdragen aan midlifecrisis bij mannen, vooral in de westerse wereld waar marketing en populaire cultuur oudere mannen op een bepaalde manier afschilderen.
Dit leidt tot verschillen in de manier waarop mannen zich gedragen en wat ze denken dat er van hen verwacht wordt [7]. Sociale media hebben de neiging om bepaalde verhalen te vertellen of bepaald gedrag te promoten, waardoor hun manier van denken en handelen verandert [8].
Financiële stressoren
Wanneer een man midlife bereikt, worden financiën steeds belangrijker. Kosten voor gezondheidszorg, sparen voor pensioen, stijgende inflatie en de wens om de schijn op te houden, kunnen bijvoorbeeld allemaal een rol spelen.
Een zekere mate van financiële stress is vaak normaal gedurende het leven, omdat mannen met bepaalde obstakels en uitdagingen te maken krijgen [9]. De midlifecrisis van een man kan echter leiden tot drastische of plotselinge veranderingen in carrièrekeuzes die de financiële situatie van een individu sterk beïnvloeden.
Gezondheidsangst en overlijden
Zelfs als een man voorheen gezond was, kan hij halverwege zijn leven een levensbedreigende gezondheidscrisis krijgen. Dit kan hem dwingen om zijn levensstijl drastisch te veranderen en zijn eerdere keuzes te heroverwegen.
Het overlijden van een geliefde of een belangrijke ander kan gevoelens van rouw, verdriet en depressie opwekken, die allemaal een belangrijke rol kunnen spelen [10]. De ervaring van de dood kan er ook toe leiden dat mannen gaan nadenken over hun dood en nieuwe levenskeuzes gaan maken. Alleen al de gedachte dat de dood voor de deur staat, kan een midlifecrisis uitlokken.
Leeftijdsbereik, wanneer begint een midlifecrisis en hoe lang duurt een midlifecrisis?
Mannen gaan meestal door een midlifecrisis tussen hun 40e en 60e, dus de leeftijd waarop een midlifecrisis bij mannen optreedt kan sterk variëren: Sommige mannen krijgen er al op hun 35e mee te maken, terwijl anderen de symptomen pas op hun 65e krijgen.
Over het algemeen kan deze periode beschreven worden als middelbare volwassenheid. De timing van een midlifecrisis bij mannen heeft echter minder te maken met leeftijd en meer met de individuele situatie. Een jonger persoon die met veel uitdagingen in zijn leven wordt geconfronteerd, heeft net zoveel kans op een midlifecrisis als een ouder persoon.
Een midlifecrisis kan ook meerdere keren in de loop van een mensenleven voorkomen. De exacte timing hangt af van de frequentie van de verschillende oorzaken en hoe mannen ze benaderen.
Een nieuw doel, verbeterde emotionele stabiliteit en een verschuiving in de prioriteiten in het leven zijn de signalen voor het einde van de midlife-crisis.
Veranderingen in seksualiteit en potentie
Tijdens de midlifecrisis bij mannen kunnen seksualiteit en prestaties beïnvloed worden door een combinatie van lichamelijke veranderingen en psychologische dynamiek.
Testosteron neemt van nature af met de leeftijd [11]. Deze afname van het primaire mannelijke geslachtshormoon kan leiden tot een verminderd libido, erectiele disfunctie (ED) en veranderingen in het energieniveau [12]. Wetenschappers noemen dit andropauze [13].
Factoren die hieraan kunnen bijdragen zijn onder andere een verminderde bloeddoorstroming en een verminderde respons op seksuele stimulatie. Mannen in een midlifecrisis kunnen hun interesse in seks verliezen of een verminderd seksueel gevoel hebben.
Bij lichamelijke veranderingen kan angst voor seksuele prestaties bestaande problemen verergeren en stress veroorzaken. Geen erectie door stress komt daarom vaak voor.
Tijdens het verouderingsproces moeten medicatie en veranderingen in levensstijl overwogen worden om potentieproblemen te behandelen. Dit kan beoordeeld worden door een gekwalificeerde zorgverlener.
Veranderingen in gedrag
Tijdens een midlifecrisis kan een man het gevoel hebben dat hij geen gevoelens meer heeft, emotioneel gevoelloos is en losstaat van zijn eigen leven. Impulsieve beslissingen die niet bij zijn karakter passen, kunnen gedreven worden door een dringende behoefte aan verandering of opwinding. Gedrag in het kader van een midlifecrisis bij mannen kan dingen omvatten als plotselinge carrièrewisselingen, buitenechtelijke affaires en slecht financieel gedrag.
Het vinden van mechanismen om met deze levenscrisis om te gaan, kan leiden tot aanzienlijke veranderingen in levensstijl bij het tegengaan van het verouderingsproces [14].
De obsessie met gezondheid en fitness kan voortkomen uit het verlangen om er jong uit te blijven zien [15]. Plotseling beginnen met nieuwe hobby's of sociale activiteiten waar jongere mensen van genieten, kan afleiden van diepere emotionele problemen.
Mannen kunnen proberen hun grenzen te testen door risicogedrag te vertonen. Dit kan hen helpen om zich vitaal te voelen of om te rebelleren tegen de vermeende obstakels die de leeftijd met zich meebrengt. Voorbeelden hiervan zijn extreme sporten of drugsmisbruik [16].
Affaires en ontrouw
Om met gevoelens van ontevredenheid en ouder worden om te gaan, gaan sommige mannen vreemd en ontrouw op zoek naar een nieuw gevoel van opwinding [17].
In de midlifecrisis van een man zijn affaires vaak een ontsnapping uit de routine, een verlangen naar opwinding en om de jeugd te heroveren. De man wil vrijheid in relatie. Daarnaast voelen sommige mannen zich emotioneel losgekoppeld en worden ze verleid door de gemakkelijkere opties, vooral wanneer ze voor hun werk op reis zijn.
Een affaire vernietigt het vertrouwen dat tussen de partners is opgebouwd. In veel gevallen is dit moeilijk te herstellen en gaat het gepaard met gevoelens van woede, verraad en verdriet [18] Afhankelijke kinderen kunnen zich ook verward, gekwetst en ongeruster over de toekomst voelen.
Een mogelijke scheiding of echtscheiding kan leiden tot een stressvolle thuissituatie, wat weer gedragsproblemen tot gevolg kan hebben. Er ontstaat dus een mogelijke midlifecrisis en een man verlaat soms zelfs het gezin wanneer dit gebeurt.
Studies die aantonen dat mannen in de midlife meer kans hebben om een affaire te hebben dan hun jongere tegenhangers zijn echter nog steeds vrij zeldzaam.
Stemmingswisselingen: Agressie en prikkelbaarheid
Chronische stemmingswisselingen bij mannen zijn een veelvoorkomend en vaak verontrustend symptoom van de midlifecrisis. Sommige mannen in een midlifecrisis kunnen agressief, gefrustreerd en prikkelbaar worden. Redenen hiervoor zijn onder andere angst voor veroudering en sterfelijkheid, chronische hormonale veranderingen en een identiteitscrisis [19].
Onopgeloste problemen zoals dromen, verlangens of spijt uit het verleden kunnen zich op latere leeftijd uiten als agressie en frustratie. Mannen kunnen gevoelens van bitterheid of wrok ervaren, wat kan leiden tot stemmingswisselingen.
Het kan ook gaan om onopgeloste emotionele behoeften of conflicten die tot relatiestress leiden, wat gevolgen kan hebben voor beide partners en directe vrienden en familie.
Langdurige stemmingswisselingen bij een man kunnen ook leiden tot hoge bloeddruk, hoofdpijn en slaapstoornissen [20]. Psychische aandoeningen zoals angst, depressie en bipolaire stoornis zijn ook mogelijk.
Na verloop van tijd kan dit een negatieve invloed hebben op relaties en leiden tot sociale terugtrekking als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan.
De midlifecrisis van een man: hoe moet een vrouw zich gedragen?
In een duurzaam huwelijk zijn beide partners zich bewust van elkaars behoeften en zorgen ze daar ook voor. Wat de oorzaken ook zijn, een vrouw kan bepaalde gedragingen aannemen om haar man te helpen levenscrises te overwinnen.
Zorg voor quality time
Op een bepaald moment tijdens een midlifecrisis kunnen mannen zich terugtrekken van hun vrienden en geliefden en hun favoriete hobby's of activiteiten opgeven. In plaats van de dingen te doen die ze leuk vinden, kunnen ze zich zorgen maken over sommige van de dingen die hierboven genoemd zijn, waardoor ze het moeilijk vinden om te ontspannen en zich te concentreren op vrijetijdsactiviteiten.
Door tijd voor elkaar te nemen, kunnen beide partners zich op iets anders concentreren en ernaar uitkijken. Wat het ook mag zijn, het kan helpen om het plezier in een favoriete hobby of activiteit te herontdekken. In sommige gevallen kan dit ook een verloren relatie nieuw leven inblazen of de band tussen beide partners verbeteren [21].
Actief luisteren gebruiken
In een ondersteunende relatie is het belangrijk dat u zich gewaardeerd en gehoord voelt. Actief luisteren kan u helpen om tot de kern van het probleem door te dringen, zodat u het als koppel beter kunt oplossen.
U moet aandachtig luisteren en vragen stellen terwijl u oogcontact houdt. Dit helpt om rekening te houden met de gevoelens van mannen in een midlifecrisis. U moet niet oordelen en proberen de woorden van de andere partner samen te vatten om de betekenis te verduidelijken.
Naast duidelijke communicatie om een ondersteunend netwerk aan te moedigen, helpt het elke partner om zich overwogen en gewaardeerd te voelen, wat de relatie verbetert en dus ook de geestelijke gezondheid [22].
Overweeg therapie
Omgaan met de midlife crisis van een man kan de steun van vrienden, familie en gekwalificeerde hulp nodig hebben. Als deze op de juiste manier worden gebruikt, kunnen ze inzichten verschaffen en manieren om de oorzaken of problemen te overwinnen.
Relatietherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn dat online of persoonlijk gegeven kan worden [23]. Op deze manier kunnen beide partners open communiceren en problemen bespreken die normaal gesproken moeilijk zijn om als koppel over te praten.
Tips om met een midlifecrisis om te gaan
Hier zijn de belangrijkste tips om de uitdagingen van de midlife te overwinnen:
De perceptie van ouder worden aanpassen
Neem de tijd om na te denken over de belangrijke mensen in uw leven. Maak een lijst van dingen waar u dankbaar voor kunt zijn, zelfs als u ouder wordt. Dit kunnen dingen zijn als het hebben van een kind, een stabiele baan of financiële onafhankelijkheid. Wat hierbij past, hangt af van de specifieke oorzaken van de midlifecrisis.
Denk na over huidige prestaties en successen en neem de tijd om na te denken over obstakels en hindernissen die overwonnen zijn. Gebruik tegenslagen als kansen voor groei, niet alleen als negatieve gedachten of gevoelens, en gebruik ze als motivatie voor nieuwe uitdagingen [24].
Erken dat verandering oké is
Het accepteren van verandering als een onvermijdelijke factor is belangrijk om een midlifecrisis te vermijden en gelukkig te zijn op latere leeftijd. Erken uw eigen gevoelens, erken situaties waarover u geen controle hebt en leef u geleidelijk in in elke nieuwe situatie.
Een doel behouden
Een scheiding, een lege flat of een verandering van baan kan leiden tot het gevoel dat de beste jaren voorbij zijn. Het kan echter helpen om een doel te vinden door oude interesses voort te zetten of iets nieuws te proberen om aspecten van geestelijke en lichamelijke gezondheid te bevorderen.
Als iemand dat wil, kan hij of zij betrokken raken bij de gemeenschap of vrijwilligerswerk doen om een gevoel van doelgerichtheid te behouden. Het is ook een geweldige manier om een ondersteunend netwerk op te bouwen voor het geval u er een nodig hebt [25].
Zorg voor een goede zelfzorgroutine
Op middelbare leeftijd zullen uw uiterlijk, lichamelijke mogelijkheden en slaapgewoonten waarschijnlijk veranderen. Meer tijd nemen om gezonde gewoonten te ontwikkelen en te onderhouden kan helpen om zelfzorg prioriteit te geven.
De heilige driehoek: beweging, gezond eten en voldoende slaap zijn de middelen om in vorm te blijven en het testosterongehalte verhogen.
Regelmatige controles voor mannen kunnen zorgen voor een optimale gezondheid in alle levensfasen.
Conclusie
Een midlifecrisis komt vaak voor bij mannen. Het kan zich in verschillende fasen van het leven van een man ontwikkelen en verschillende symptomen vertonen, afhankelijk van de oorzaak [26].
Het kan een onaangenaam proces zijn, maar hoeft niet permanent of levensveranderend te zijn. Het herkennen van de oorzaken en er mee omgaan met behulp van copingstrategieën en tips kan voor een soepeler overgang zorgen en duidelijkheid verschaffen wanneer de volgende levensfase begint.
Lees meer:
- Erectieproblemen bij jongvolwassenen - waarom en wat te doen?
- Erectie problemen door stress: een dieper inzicht
- Manieren om testosteron verhogen
- Geen libido: oorzaken, oplossingen en tips
Bronnen
[1] Dunaeva V. WOMEN AND MEN IN MIDLIFE CRISIS. PEOPLE: International Journal of Social Sciences. 2020;6(2):436-443. doi:https://doi.org/10.20319/pijss.2020.62.436443
[2] Infurna FJ, Gerstorf D, Lachman ME. Midlife in the 2020s: Opportunities and challenges. Am Psychol. 2020;75(4):470-485. doi:10.1037/amp0000591
[3] Giuntella O, McManus S, Mujcic R, Oswald AJ, Powdthavee N, Tohamy A. The Midlife Crisis. National Bureau of Economic Research. 2022; 90(357):65-110. doi:10.3386/w30442
[4] Bothwell Matewe. “Midlife Crisis” and the scramble for fresh personal purposes amongst middle-aged men. Global Journal of Psychology Research New Trends and Issues. 2023;13(2):117-125. doi:https://doi.org/10.18844/gjpr.v13i2.8944
[5] Kang H, Kim H. Ageism and Psychological Well-Being Among Older Adults: A Systematic Review. Gerontol Geriatr Med. doi:10.1177/23337214221087023
[6] Brown SL, Manning WD, Wu H. Relationship Quality in Midlife: A Comparison of Dating, Living Apart Together, Cohabitation, and Marriage. J Marriage Fam. 2022;84(3):860-878. doi:10.1111/jomf.12813
[7] Eriksen CB. Men in/and crisis: The cultural narrative of men's midlife crises. J Aging Stud. 2021;57:100926. doi:10.1016/j.jaging.2021.100926
[8] Beyari H. The Relationship between Social Media and the Increase in Mental Health Problems. Int J Environ Res Public Health. 2023;20(3):2383. doi:10.3390/ijerph20032383
[9] Drost MA, Snyder AR, Betz M, Loibl C. Financial strain and loneliness in older adults. Applied Economics Letters. 2022;31(9):845-848. https://doi.org/10.1080/13504851.2022.2152421
[10] Liu WM, Forbat L, Anderson K. Death of a close friend: Short and long-term impacts on physical, psychological and social well-being. PLoS One. 2019;14(4):e0214838. doi:10.1371/journal.pone.0214838
[11] Bhasin S, Gagliano-Jucá T, Huang G, Basaria S. Age-Related Changes in the Male Reproductive System. PubMed. Updated February 10, 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278998/
[12] Li JZ, Maguire TA, Zou KH, Lee LJ, Donde SS, Taylor DG. Prevalence, Comorbidities, and Risk Factors of Erectile Dysfunction: Results from a Prospective Real-World Study in the United Kingdom. Int J Clin Pract. 2022:5229702. doi:10.1155/2022/5229702
[13] Mohammadi M, Allahverdipour H, Ghanbari Moghaddam A, Matlabi H. The Prevalence of Andropause and Its Relationship With Sexual Quality of Life Among Older Iranian Men. Am J Mens Health. 2023;17(2):15579883231161050. doi:10.1177/15579883231161050
[14] Sekhon S, Gupta V. Mood Disorder. [Updated 2023 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558911/
[15] Strahler J, Wachten H, Mueller-Alcazar A. Obsessive healthy eating and orthorexic eating tendencies in sport and exercise contexts: A systematic review and meta-analysis. J Behav Addict. Published online February 25, 2021. doi:10.1556/2006.2021.00004
[16] Grueter CC, Goodman H, Fay N, Walker B, Coall D. Preference for Male Risk Takers Varies with Relationship Context and Health Status but not COVID Risk. Evol Psychol Sci. 2023;10(3):456-470. doi:10.1007/s40806-023-00354-3
[17] Rokach A, Chan SH. Love and Infidelity: Causes and Consequences. Int J Environ Res Public Health. 2023;20(5):3904. doi:10.3390/ijerph20053904
[18] Stavrova O, Pronk T, Denissen J. Estranged and Unhappy? Examining the Dynamics of Personal and Relationship Well-Being Surrounding Infidelity. Psychol Sci. 2023;34(2):143-169. doi:10.1177/09567976221116892
[19] Naseem S, Munaf S. UNDERSTANDING RESILIENCE AND AGGRESSION IN MIDDLE ADULTHOOD. Journal of Social Sciences and Humanities. 2019;58(2):1-15. https://doi.org/10.46568/jssh.v58i2.1
[20] Schaare HL, Blöchl M, Kumral D, et al. Associations between mental health, blood pressure and the development of hypertension. Nat Commun. 2023;14(1):1953. doi:10.1038/s41467-023-37579-6
[21] Hogan JN, Crenshaw AO, Baucom KJW, Baucom BRW. Time Spent Together in Intimate Relationships: Implications for Relationship Functioning. Contemp Fam Ther. 2021;43(3):226-233. doi:10.1007/s10591-020-09562-6
[22] Kuhn R, Bradbury TN, Nussbeck FW, Bodenmann G. The power of listening: Lending an ear to the partner during dyadic coping conversations. J Fam Psychol. 2018;32(6):762-772. doi:10.1037/fam0000421
[23] Lebow J, Snyder DK. Couple therapy in the 2020s: Current status and emerging developments. Fam Process. 2022;61(4):1359-1385. doi:10.1111/famp.12824
[24] Diehl M, Wettstein M, Spuling SM, Wurm S. Age-related change in self-perceptions of aging: Longitudinal trajectories and predictors of change. Psychol Aging. 2021;36(3):344-359. doi:10.1037/pag0000585
[25] Willroth EC, Mroczek DK, Hill PL. Maintaining sense of purpose in midlife predicts better physical health. J Psychosom Res. 2021;145:110485. doi:10.1016/j.jpsychores.2021.110485
[26] Bothwell Matewe. “Midlife Crisis” and the scramble for fresh personal purposes amongst middle-aged men. Global Journal of Psychology Research New Trends and Issues. 2023;13(2):117-125. https://doi.org/10.18844/gjpr.v13i2.8944