Alcohol en erectieproblemen: wat is het verband?

Een man met een glas alcohol en een sigaret

Voor veel mensen hoort het drinken van alcohol bij sociale evenementen gewoon bij de ervaring, om los te komen en omdat het lekker smaakt. Overmatig alcoholgebruik en seks in het leven van een man kunnen echter met elkaar in verband worden gebracht door verminderde seksuele prestaties, een verminderd libido en een hoger risico op erectiestoornissen. Voor mannen kan chronisch alcoholgebruik negatieve gevolgen hebben voor de seksualiteit, zowel op de korte als op de lange termijn.

“… het wekt het verlangen op, maar neemt de prestatie weg”


William Shakespeare, Macbeth

Laten we de term “chronisch alcoholgebruik” eens definiëren: Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) wordt chronisch alcoholgebruik gedefinieerd als regelmatige consumptie van alcohol in hoeveelheden die de aanbevolen richtlijnen overschrijden. Voor mannen betekent dit meer dan 14 drankjes per week of meer dan 4 drankjes per dag. [27] Een “drankje” wordt gedefinieerd als een klein biertje (345 ml o. 12 ounces), een glas wijn (150 ml o. 5 ounces) of een “short” (45 ml o. 1,5 ounces) sterke drank met 80% alcohol.

Alcohol en erectieproblemen - breed spectrum van effecten

Alcohol veroorzaakt talloze gezondheidsproblemen, waarvan impotentie vaak het bijkomende symptoom is. Gezien de complexiteit van de effecten van alcohol op de potentie, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen kortetermijn- en langetermijneffecten.

Kortetermijneffect van alcohol op potentie

Hoewel alcohol in eerste instantie het seksuele verlangen kan vergroten, kan het in grotere hoeveelheden en bij langdurig gebruik leiden tot erectieproblemen en verminderde seksuele prestaties. Het effect van alcohol op de potentie kan echter variëren, afhankelijk van het individuele gestel en de hoeveelheid die gedronken wordt.

Alcohol en impotentie: wanneer de hormoonbalans verstoord is

Op korte termijn leidt alcoholconsumptie tot verhoogde niveaus van oestrogeen en prolactine en verlaagde niveaus van testosteron.

Deze hormonale veranderingen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de seksuele functie van een man, waaronder erectiestoornissen, onvruchtbaarheid, verminderde spiermassa en andere negatieve gezondheidseffecten. [1, 2]

Verhoging van oestrogeenspiegels - niet goed voor mannen

Oestrogeen is een hormoon dat meestal bij vrouwen voorkomt, maar ook in kleinere hoeveelheden bij mannen. Wanneer alcohol wordt gedronken, raakt de lever beschadigd, zodat deze het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen niet meer goed kan afbreken. Deze toename van oestrogeen door alcohol kan leiden tot een verminderd libido en erectieproblemen. [3]


Bovendien bevordert alcohol de omzetting van testosteron in oestrogeen. Dit gebeurt door het verhogen van de activiteit van het enzym aromatase, dat testosteron omzet in oestrogeen. Een verhoogd oestrogeenniveau kan leiden tot een afname van de testosteronproductie en een vermindering van het aantal zaadcellen.

Alcohol en testosteron - geen goede combinatie

Alcoholconsumptie kan ook de testosteronproductie in het mannelijk lichaam rechtstreeks remmen. [2, 3] Een tekort aan testosteron bij mannen kan leiden tot verlies van zin in seks en erectiestoornissen. Een laag testosterongehalte kan ook leiden tot depressie en vermoeidheid, wat de seksuele functie verder kan belemmeren. 

Alcohol en libido

Alcohol kan zowel op korte als op lange termijn leiden tot libidoverlies. Dit komt door de volgende mechanismen: 

Zwakker en minder sperma - is alcohol de schuldige?

Een negatief effect op de vruchtbaarheid van de man is een ander aspect van de wisselwerking tussen alcohol en seks bij de man [7, 26]:

Alcohol en erectie: Lange-termijn effecten

Een koppel dat conflicten heeft door seksuele problemen bij de man

De volgende effecten, die een man impotent kunnen maken door alcohol, zijn vooral merkbaar bij chronische alcoholgebruikers. 

Door alcohol veroorzaakte erectieproblemen door een verminderde gezondheid van de zenuwen

Vooral bij hoge alcoholconsumptie kan alcohol op verschillende manieren schadelijk zijn voor de zenuwcellen:



Zenuwbeschadiging door alcohol kan erecties belemmeren door de zenuwen die de seksuele functie regelen aan te tasten, waardoor zelfs de reactie op behandelingen tegen erectiestoornissen vermindert. [11]

Erectieproblemen door alcohol door verminderde vasculaire gezondheid

Langdurig alcoholgebruik kan negatieve effecten hebben op de gezondheid van de bloedvaten. Hier volgen enkele manieren waarop chronisch alcoholgebruik de bloedvaten kan beïnvloeden:


Effect op geestelijke en psychische gezondheid

Chronische alcoholconsumptie kan een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid en het risico op depressie, angst en cognitieve achteruitgang verhogen. Deze door alcohol verergerde geestelijke gezondheidsproblemen kunnen impotentie in de hand werken, omdat ze het vermogen van de hersenen om seksuele opwinding en functie te controleren, kunnen aantasten. [14]


Daarnaast kunnen depressie en angst, veroorzaakt door alcoholgebruik, ook het libido verminderen en seksuele opwinding moeilijker maken. Cognitieve achteruitgang kan de seksuele functie ook negatief beïnvloeden door het vermogen van de hersenen om seksuele stimuli waar te nemen en op de juiste manier te verwerken, aan te tasten. [15] Therefore, the 'normale' duur van seks bij alcoholafhankelijke mensen zeer twijfelachtig. 

Effecten van alcohol op relaties

Een vrouw die verdrietig is omdat haar man veel drinkt

Te veel drinken kan leiden tot conflicten met uw partner en emotionele problemen die de communicatie, het vertrouwen en de intimiteit kunnen beïnvloeden. 


Afhankelijkheid van alcohol kan ook leiden tot financiële problemen en andere problemen, die op hun beurt kunnen bijdragen tot verhoogde stress en psychogene erectiestoornissen. 


Als een man impotent door alcohol, eindigt dit in een vicieuze cirkel van rampzalige relaties. Niets van dit alles moet worden opgevat als een oproep tot absolute onthouding van alcohol. Wees matig en geniet van uw leven!

Alcohol en erectie: Hoe vermindert u het negatieve effect?

Om de negatieve effecten van alcohol te verminderen en uw erectie te verhogen, zelfs zonder medicatie, kunt u bepaalde maatregelen nemen. Het doel is om alcoholgerelateerde complicaties in uw leven te voorkomen en alcohol te vervangen door gezondere genoegens. Het spreekt voor zich dat als erectieproblemen niet veroorzaakt worden door alcohol, maar door andere oorzaken (levensstijl, psychologische omstandigheden, onderliggende ziekten, enz.

Alcoholgebruik beperken

Om het schadelijke effect van alcohol op de erectie te beperken, is het allereerst belangrijk om de consumptie ervan te beperken, zo niet helemaal te stoppen. De optimale hoeveelheid is natuurlijk 0 milliliter, maar in werkelijkheid is dit vaak onbereikbaar. De hoeveelheid alcohol die mannen mogen drinken met een laag risico varieert afhankelijk van het soort alcohol, maar over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 14 drankjes alcohol per week te drinken. Het wordt ook aanbevolen om de alcoholconsumptie over meerdere dagen te spreiden en niet in één keer te consumeren. Uit een meta-analyse bleek dat een lichte tot matige alcoholconsumptie van minder dan 21 drankjes per week geassocieerd wordt met een verminderd risico op erectieproblemen. [16]

Geef de voorkeur aan minder schadelijke soorten alcohol

Een man met een glas rode wijn

Strikt genomen zijn er geen verschillende soorten alcohol. Ethanol is een giftige stof, ongeacht hoe het gedestilleerd is. Als we het echter over verschillende alcoholische dranken hebben, zijn er enkele verschillen als we kijken naar welke andere stoffen er in de dranken zitten. 


Een van de “betere” alcoholische dranken om te drinken is rode wijn. De alcohol in rode wijn is nog steeds schadelijk, maar het bevat ook resveratrol en andere krachtige antioxidanten die heilzaam kunnen zijn, waardoor dit type alcohol iets “minder” schadelijk is voor de erectie en het libido. [17]


Alcohol die illegaal of door onervaren distilleerders gedistilleerd is, vormt een extra risico omdat het methanol kan bevatten, dat blindheid of zelfs de dood kan veroorzaken.

Beweeg uw lichaam

Regelmatig bewegen verbetert de bloedsomloop en gaat de negatieve effecten van alcohol op de bloedvaten en de gezondheid van het hart tegen. Het bevordert ook de fysieke fitheid, verbetert het libido en ondersteunt het mentale welzijn door angst en depressie te verminderen. [18] Wat de seksuele functie betreft, is bekkenbodem training voor mannen  bijzonder nuttig. 

Eet gezond

Een vrolijk stel dat samen een gezonde maaltijd bereidt

Een gezond dieet is een belangrijke factor bij het verminderen van de negatieve effecten van alcohol op de erectie. Een dieet met veel fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten kan ontstekingen in het lichaam helpen verminderen, de bloedsomloop verbeteren en de algehele gezondheid bevorderen. [19]


Daarbij worden de volgende gewoonten aanbevolen:


1. Let op uw waterinname: Alcoholgebruik kan leiden tot uitdroging, wat een negatief effect kan hebben op de seksuele functie. Het drinken van veel water en andere hydraterende vloeistoffen kan helpen om de uitdrogende effecten van alcohol te compenseren en het lichaam goed te laten functioneren. Als u vaak vergeet om water te drinken, installeer dan een app om u eraan te herinneren. 


2. Beperk de suikerconsumptie: Het eten van grote hoeveelheden suiker kan leiden tot ontstekingen en insulineresistentie, wat weer een negatieve invloed kan hebben op de seksuele functie. Het beperken van de suikerconsumptie en het kiezen van gezondere zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop kan helpen om de negatieve effecten van alcohol op de erectie te verminderen. [20]


3. Let op uw inname van vitamine B1, B12, foliumzuur en zink:

Alcohol en erectieproblemen: Kan het omgekeerd worden?

In gevallen waarin impotentie wordt veroorzaakt door alcohol, kan het omkeerbaar zijn als het onderliggende alcoholgebruik wordt verholpen.

Er werd een studie uitgevoerd om te onderzoeken wat het effect is van het stoppen met alcohol op alcoholgerelateerde erectieproblemen en welke factoren leiden tot een verbetering van de erectiele functie na het stoppen met alcohol. Voor het onderzoek werden 104 mannen met alcoholproblemen en erectieproblemen gerekruteerd.  Na drie maanden alcoholonthouding bleek dat 88,5% van de deelnemers een verbeterde erectiestoornis had. Uit het onderzoek bleek dat leeftijd, alcoholleverziekte, totale duur van de alcoholconsumptie en het aantal standaarddrankjes per dag verband hielden met seksuele disfunctie na drie maanden onthouding. De follow-up periode van het onderzoek was echter relatief kort, dus we weten niet of dit positieve effect aanhoudt. [25]


Als de nadelige effecten van alcohol op de erectie worden geëlimineerd en eventuele onderliggende aandoeningen goed worden behandeld, kunnen erectiestoornistabletten (zoals PDE5-remmers) die door een arts worden voorgeschreven en gemakkelijk in een gecertificeerde online apotheek kunnen worden gekocht, een grote hulp zijn bij het terugkrijgen van erecties.

Conclusie

Het complexe landschap van alcohol en erectieproblemen omvat meerdere nadelige effecten van chronische en overmatige alcoholconsumptie. Door ontstekingen, hormonale onbalans, cardiovasculaire en mentale gezondheidseffecten kan alcohol leiden tot erectieproblemen.


Hoewel onthouding het beste gedrag is, kunnen mensen die graag alcohol drinken ook de effecten ervan op impotentie verminderen door te kiezen voor “gezondere” alcoholische dranken zoals rode wijn, hun consumptie te beperken, regelmatig te bewegen en een optimaal, evenwichtig dieet te volgen. 

Meer lezen:

Bronnen

  1. A.A. Oremosu, E.N. Akang. Impact of alcohol on male reproductive hormones, oxidative stress and semen parameters in Sprague–Dawley rats, Middle East Fertility Society Journal, Volume 20, Issue 2, 2015, Pages 114-118, ISSN 1110-5690, https://doi.org/10.1016/j.mefs.2014.07.001 .  

  2. Li N, Shi X, Fu S, Zhu F, Yang S. Chronic alcohol administration increases serum prolactin level and pituitary cell proliferation, and alters hypothalamus neurotransmitters in rat. Neuro Endocrinol Lett. 2011;32(2):170-175. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21552201/

  3. Emanuele MA, Emanuele NV. Alcohol's effects on male reproduction. Alcohol Health Res World. 1998;22(3):195-201. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761906/

  4. Travison TG, Morley JE, Araujo AB, O'Donnell AB, McKinlay JB. The relationship between libido and testosterone levels in aging men. J Clin Endocrinol Metab. 2006;91(7):2509-2513. doi:10.1210/jc.2005-2508

  5. Nascimento ER, Maia AC, Pereira V, Soares-Filho G, Nardi AE, Silva AC. Sexual dysfunction and cardiovascular diseases: a systematic review of prevalence. Clinics (Sao Paulo). 2013;68(11):1462-1468. doi:10.6061/clinics/2013(11)13

  6. Costardi JV, Nampo RA, Silva GL, et al. A review on alcohol: from the central action mechanism to chemical dependency. Rev Assoc Med Bras (1992). 2015;61(4):381-387. doi:10.1590/1806-9282.61.04.381 

  7. Ricci E, Al Beitawi S, Cipriani S, et al. Semen quality and alcohol intake: a systematic review and meta-analysis. Reprod Biomed Online. 2017;34(1):38-47. doi:10.1016/j.rbmo.2016.09.012 

  8. Wang HJ, Zakhari S, Jung MK. Alcohol, inflammation, and gut-liver-brain interactions in tissue damage and disease development. World J Gastroenterol. 2010;16(11):1304-1313. doi:10.3748/wjg.v16.i11.1304

  9. Rao PS, Bell RL, Engleman EA, Sari Y. Targeting glutamate uptake to treat alcohol use disorders. Front Neurosci. 2015;9:144. Published 2015 Apr 23. doi:10.3389/fnins.2015.00144 

  10. Di Chiara G. Alcohol and dopamine. Alcohol Health Res World. 1997;21(2):108-114. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15704345

  11. Julian T, Glascow N, Syeed R, Zis P. Alcohol-related peripheral neuropathy: a systematic review and meta-analysis. J Neurol. 2019;266(12):2907-2919. doi:10.1007/s00415-018-9123-1 

  12. Piano MR. Alcohol's Effects on the Cardiovascular System. Alcohol Res. 2017;38(2):219-241. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513687/

  13. daLuz PL, Coimbra SR. Alcohol and atherosclerosis. An Acad Bras Cienc. 2001;73(1):51-55. doi:10.1590/s0001-37652001000100006

  14. Li J, Wang H, Li M, et al. Effect of alcohol use disorders and alcohol intake on the risk of subsequent depressive symptoms: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Addiction. 2020;115(7):1224-1243. doi:10.1111/add.14935

  15. Rajkumar RP, Kumaran AK. Depression and anxiety in men with sexual dysfunction: a retrospective study. Compr Psychiatry. 2015;60:114-118. doi:10.1016/j.comppsych.2015.03.001 

  16. Wang XM, Bai YJ, Yang YB, Li JH, Tang Y, Han P. Alcohol intake and risk of erectile dysfunction: a dose-response meta-analysis of observational studies. Int J Impot Res. 2018;30(6):342-351. doi:10.1038/s41443-018-0022-x 

  17. Snopek L, Mlcek J, Sochorova L, et al. Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection. Molecules. 2018;23(7):1684. Published 2018 Jul 11. doi:10.3390/molecules23071684 

  18. Silva AB, Sousa N, Azevedo LF, Martins C. Physical activity and exercise for erectile dysfunction: systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2017;51(19):1419-1424. doi:10.1136/bjsports-2016-096418 

  19. Stromsnes K, Correas AG, Lehmann J, Gambini J, Olaso-Gonzalez G. Anti-Inflammatory Properties of Diet: Role in Healthy Aging. Biomedicines. 2021;9(8):922. Published 2021 Jul 30. doi:10.3390/biomedicines9080922 

  20. Ma X, Nan F, Liang H, et al. Excessive intake of sugar: An accomplice of inflammation. Front Immunol. 2022;13:988481. Published 2022 Aug 31. doi:10.3389/fimmu.2022.988481 

  21. Wiley KD, Gupta M. Vitamin B1 (Thiamine) Deficiency. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; July 17, 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725889

  22. Lu Z, Mo Z. AB156. Homocysteine and vitamin B12: risk factors for erectile dysfunction. Transl Androl Urol. 2014;3(Suppl 1):AB156. doi:10.3978/j.issn.2223-4683.2014.s156

  23. Xu J, Wang C, Zhang X, Ouyang J, Zhang J. Serum folic acid levels and erectile dysfunction: A meta-analysis and systematic review. Andrologia. 2021;53(4):e14003. doi:10.1111/and.14003 

  24. Prasad AS, Mantzoros CS, Beck FW, Hess JW, Brewer GJ. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 1996;12(5):344-348. doi:10.1016/s0899-9007(96)80058-x

  25. Karunakaran A, Michael JP. The Impact of Abstinence From Alcohol on Erectile Dysfunction: A Prospective Follow up in Patients With Alcohol Use Disorder. J Sex Med. 2022;19(4):581-589. doi:10.1016/j.jsxm.2022.01.517 

  26. Finelli R, Mottola F, Agarwal A. Impact of Alcohol Consumption on Male Fertility Potential: A Narrative Review. Int J Environ Res Public Health. 2021;19(1):328. Published 2021 Dec 29. doi:10.3390/ijerph19010328 

  27. Drinking Levels and Patterns Defined. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Updated: December 2024. https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/moderate-binge-drinking

Publicatiedatum:
Laatst gewijzigd:
Laatst herzien:
+31-800-9309301 Internationaal E-Mail