Uitleg over erectieproblemen door medicatie

Een man met erectieproblemen die medicijnen gebruikt

Vaak gaan medicijnen gepaard met onbedoelde bijwerkingen. Erectiele disfunctie als gevolg van medicijnen is zo'n bijwerking. Verschillende receptvrije en voorgeschreven medicijnen kunnen de seksuele functie verstoren. Het is van vitaal belang voor mannen die dergelijke bijwerkingen ervaren om de oorzaak ervan te begrijpen. 

Impotentie door medicijnen – Hoe komt dat?

Erectieproblemen door medicatie kunnen om verschillende redenen optreden [1]. Alles hangt af van hoe bepaalde medicijnen de erectie en het libido beïnvloeden. Op basis van de aard van deze effecten (en het mechanisme erachter) kunnen we de “impotentiemedicijnen” in drie groepen verdelen. Deze zijn:

Welke medicijnen kunnen erectie problemen veroorzaken?

Een laag libido bij een man die medicatie gebruikt is niet ongewoon, omdat sommige medicijnen de erectie en het libido op verschillende manieren kunnen beïnvloeden: 

1. Testosteron verlagende medicijnen

Een man die wijst naar testosteron

Testosteron is het primaire mannelijke geslachtshormoon. Het is verantwoordelijk voor het libido, de erectiele functie en de algehele seksuele gezondheid [2]. Bepaalde medicijnen kunnen echter de testosteronproductie onderdrukken [3]. Het resultaat hiervan is een verminderd libido en problemen met het krijgen of behouden van een erectie.


Als u zich afvraagt welke medicijnen u impotent kunnen maken, dan staan hormonale therapieën, zoals anti-androgenen en 5-alfa-reductaseremmers, waarschijnlijk bovenaan de lijst met antwoorden [4]. Finasteride en dutasteride zijn bijvoorbeeld medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en haaruitval (alopecia androgenica). Ze kunnen de omzetting van testosteron in zijn actieve vorm, dihydrotestosteron (DHT), blokkeren, wat leidt tot een verminderd libido en erectieproblemen.


Leuprolide en gosereline, die gebruikt worden bij de behandeling van prostaatkanker, behoren ook tot een groep geneesmiddelen die de testosteronproductie onderdrukken [5] en fungeren als libido verlagende medicijnen. Ze veroorzaken vaak ernstig libidoverlies en impotentie.

Spironolacton is een ander voorbeeld van een libido verlagende middelen. Het is een diureticum met anti-androgene eigenschappen. Het verlaagt het testosteronniveau en leidt bij sommige mannen tot een verminderd libido [6].


Chronisch gebruik van corticosteroïden kan leiden tot geen zin in seks en geen erectie door medicijnen. Sommige van deze medicijnen, zoals prednison, kunnen de natuurlijke testosteronproductie onderdrukken door de hypothalamus-hypofyse-gonadus (HPG)-as te remmen, wat libidoproblemen veroorzaakt [7].


Opioïden, zoals morfine, oxycodon en methadon verlagen ook het testosteronniveau. Ze doen dit door de afgifte van gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) uit de hypothalamus te remmen [8]. Het resultaat is vermoeidheid, een verminderd libido en erectiestoornissen.


Normale doses paracetamol worden niet vaak in verband gebracht met erectiestoornissen. Dit betekent dat het regelmatige gebruik van de medicatie voor koortsverlaging en kortdurende pijnverlichting vrij is van dergelijke bijwerkingen. Er zijn echter enkele scenario's waarbij het gebruik van paracetamol de erectie kan beïnvloeden: 

      - Hormonale effecten (testosterononderdrukking)

Sommige onderzoeken suggereren dat chronisch of hooggedoseerd gebruik van paracetamol het testosterongehalte kan verlagen door de hypothalamus-hypofyse-gonadus (HPG)-as te beïnvloeden [9].

Een onderzoek uit 2010 gaf aan dat langdurig gebruik van acetaminofen tijdens de zwangerschap de testosteronproductie van de foetus zou kunnen verstoren [10]. Dit geeft ook aanleiding tot bezorgdheid over mogelijke endocriene effecten op lange termijn. Toch blijft het bewijs bij volwassen mannen beperkt.

      - Paracetamol-geïnduceerde leverschade en ED

Overmatig (hoge doses) of langdurig gebruik van paracetamol kan schadelijk zijn voor de lever [11]. De lever speelt een rol bij het metaboliseren van hormonen zoals testosteron en het reguleren van de bloedstroom. Leverdisfunctie kan daarom bijdragen aan ED [12]. Bovendien is een chronische leverziekte een bekende risicofactor voor ED. Mensen met leverschade door overmatig acetaminofengebruik kunnen dus een verslechterde seksuele functie ervaren.

2. Medicijnen die de bloedstroom naar de penis verminderen

Afbeelding van de mannelijke erectie

Het volume van het penisweefsel neemt toe dankzij een verhoogde bloedstroom. Daarom is een goede bloedcirculatie van vitaal belang voor het krijgen en behouden van een erectie [13]. Verschillende geneesmiddelen kunnen echter de bloedstroom naar de penis belemmeren en erectie problemen veroorzaken. Deze omvatten:

Erectiestoornissen door bloeddrukverlagende middelen is een reëel risico [14]. Zo gaan bètablokkers en seksualiteit bij mannen vaak niet samen. Medicijnen zoals metoprolol, propranolol en atenolol verlagen de bloeddruk en hartslag, maar kunnen ook de bloedtoevoer naar de penis verminderen, wat kan leiden tot een verminderde erectie.

Diuretica, zoals hydrochloorthiazide en furosemide, verminderen het bloedvolume en kunnen de druk verlagen die nodig is om de bloedvaten van de penis te vullen, wat leidt tot impotentie als gevolg van antihypertensiva [15].

ACE-remmers en calciumkanaalblokkers hebben een milder effect, maar kunnen bij sommige mannen nog steeds bijdragen aan erectieproblemen [16].


Erectieproblemen door bloedverdunners is zelden het geval – integendeel. Bloedverdunners en seksualiteit gaan meestal goed samen. Deze medicijnen kunnen echter soms indirect bijdragen aan seksuele disfunctie door het risico op blauwe plekken te verhogen, de bloeddruk te verlagen of door interactie met andere medicijnen [17]. Dat is een goede reden om uw arts te raadplegen als u vermoedt dat erectiestoornissen door bloedverdunners ontstaan terwijl u dit soort therapie gebruikt.


Net als bloedverdunners zijn cholesterolmedicijnen meestal goed voor de cardiovasculaire gezondheid. Erectieproblemen door medicatie terwijl u cholesterolverlagende medicijnen gebruikt, zijn meestal niet het geval.

Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke oorzaak van erectiestoornissen [18]. Soms kunnen cholesterolmedicijnen echter ook bijdragen aan erectie problemen. Statines, bijvoorbeeld, kunnen de seksuele functie schaden omdat ze de testosteronproductie kunnen verminderen door de cholesterolstofwisseling te verstoren (aangezien cholesterol nodig is om testosteron aan te maken) [19]. Een lager testosterongehalte kan het libido verlagen en een verminderde erectie veroorzaken.

Daarnaast veroorzaken statines soms spierpijn of -zwakte, wat leidt tot een lager energieniveau en een verminderd seksueel verlangen. Sommige onderzoeken suggereren dat statines de dopaminepaden kunnen verstoren, waardoor opwinding en libido worden beïnvloed.


Een man met depressie

Het gebruik van antidepressiva wordt sterk in verband gebracht met tijdelijke erectie problemen. Er zijn echter ook meldingen van langdurige of permanente impotentie en geen zin in seks door antidepressiva [20]. Het exacte mechanisme achter deze ernstige ongewenste effecten wordt niet goed begrepen. Dit is wat we tot nu toe weten:


SSRI's worden ook in verband gebracht met ejaculatiestoornissen als gevolg van antidepressiva [21]. Deze omvatten:

3. Medicijnen die de zenuwfunctie en seksuele opwinding beïnvloeden

De zenuwfunctie is essentieel voor opwinding en erecties, omdat seksuele stimulatie van de hersenen naar de geslachtsorganen moet worden doorgegeven. Medicijnen die deze signaaloverdracht verstoren, kunnen impotentie veroorzaken.

Hoe beïnvloeden anticonceptiepillen het libido van vrouwen?

Eine Frau, die eine Pille nimmt und besorgt aussieht

Libido verlagende medicijnen kunnen niet alleen een uitdaging vormen voor een man, maar ook voor een vrouw als het gaat om hormonale anticonceptie. Anticonceptiepillen die oestrogeen en progestine bevatten kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op het libido van een vrouw. Als gevolg daarvan zullen sommige vrouwen een toename in seksueel verlangen ervaren [27]. Dit gebeurt meestal door:


Aan de andere kant melden sommige vrouwen dat ze geen libido door pil [28] als gevolg van: 

Impotent door alcohol: Het medische verband

Hoewel seks onder invloed van alcohol soms heilig wordt verklaard met verbeelde passie en vrijheid, kan chronisch of overmatig alcoholgebruik via verschillende mechanismen leiden tot een verminderde erectie. Alcohol werkt depressief op het centrale zenuwstelsel, wat de zenuwsignalen die betrokken zijn bij opwinding en erectie kan verstoren. Daarnaast verstoort zwaar drinken de hormoonspiegels, met name door het verlagen van testosteron. Daarom gaan alcohol en libido slecht samen. Na verloop van tijd kan alcohol ook de bloedvaten en zenuwen beschadigen, waardoor de bloedtoevoer naar de penis verder afneemt en impotentie door alcohol ontstaat. Studies tonen aan dat mannen met een alcoholmisbruikstoornis significant meer kans hebben op erectiestoornissen dan matige of niet-drinkers. 

Wat moet u doen als u erectieproblemen door medicatie?

Impotentie door medicatie vereist onmiddellijk medische hulp. Alleen een gekwalificeerde specialist kan alle recepten en therapieën bekijken en alternatieve behandelingsmogelijkheden onderzoeken. Overschakelen op een ander type medicatie of de dosering aanpassen kan helpen. 


Veranderingen in uw levensstijl zijn cruciaal. Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, stressmanagement (aangezien erectie problemen door stress ook niet ongewoon zijn), en het beperken van alcohol (om het risico op impotentie door alcohol te minimaliseren) en roken, kunnen de erectiele functie verbeteren.

 

Er zijn ook behandelingen, zoals PDE5-remmers, testosterontherapie (als de waarden laag zijn), of supplementen zoals L-arginine om de bloedstroom te verbeteren. Tegenwoordig kunnen deze gemakkelijk gekocht worden bij een online apotheek, maar het is essentieel om nooit zonder medisch toezicht de medicatie te stoppen of aan te passen.

De kern van de zaak

De kans dat u impotentie door medicijnen is reëel. Met de juiste aanpassingen zijn de effecten echter vaak omkeerbaar. Dus als u vermoedt dat een medicijn impotentie veroorzaakt, raadpleeg dan uw arts om alternatieve behandelingen of aanpassingen van de dosering te onderzoeken. Geef daarbij altijd prioriteit aan uw onderliggende gezondheidstoestand. Vergeet niet dat veranderingen in uw levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtig dieet en stressmanagement, ook kunnen helpen om erectie problemen door medicatie tegen te gaan. 

Meer lezen:

Bronnen:

[1] Razdan S, Greer AB, Patel A, Alameddine M, Jue JS, Ramasamy R. Effect of prescription medications on erectile dysfunction. Postgrad Med J. 2018;94(1109):171-178. doi:10.1136/postgradmedj-2017-135233

[2] Nassar GN, Leslie SW. Physiology, Testosterone. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2018. Available from: https://europepmc.org/article/NBK/nbk526128. PMID: 30252384.

[3] Yassin A, Al-Zoubi RM, Alzubaidi RT, et al. Testosterone and men's health: An in-depth exploration of their relationship. Urology. 2025; First published: 18 February 2025. doi:10.1002/uro2.115 

[4] Bae HJ, Mian O, Vaidya D, DeWeese TL, Song DY. Use of 5-alpha-reductase inhibitors as alternatives to luteinizing-hormone releasing hormone (LHRH) analogs or anti-androgens for prostate downsizing before brachytherapy. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2018;21(1):26-31. doi:10.1016/j.prro.2017.10.004  

[5] Takada, N., & Kawabe, H. (2019). Leuprorelin (Leuplin, Lupron, Viadur) A Prostate Cancer Drug with Dual Innovations in Mechanism of Action and Drug Delivery System. Drug Discovery in Japan: Investigating the Sources of Innovation, 65-84. Doi: 10.1007/978-981-13-8906-1_5

[6] Burinkul S, Panyakhamlerd K, Suwan A, Tuntiviriyapun P, Wainipitapong S. Anti-androgenic effects comparison between cyproterone acetate and spironolactone in transgender women: A randomized controlled trial. J Sex Med. 2021;18(7):1299-1307. doi:10.1016/j.jsxm.2021.05.003

[7] Ohlmann CH, Jäschke M, Jaehnig P, et al. LHRH sparing therapy in patients with chemotherapy-naïve, mCRPC treated with abiraterone acetate plus prednisone: results of the randomized phase II SPARE trial. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2022;25:778-784. doi:10.1038/s41391-022-00579-3 

[8] Coluzzi F, Billeci D, Maggi M, et al. Testosterone deficiency in non-cancer opioid-treated patients. J Endocrinol Invest. 2018;41(12):1377-1388. doi:10.1007/s40618-018-0964-3

[9] Hien HTT, Duyen NHM, Anh NH, Hao HQ, Tin NH. A review of paracetamol: mechanism of action and the effects on spermatogenesis. Tạp chí Y Dược học Cần Thơ. 2023;(6):106-120. doi:10.58490/ctump.2023.006

[10] Bauer AZ, Swan SH, Kriebel D, et al. Paracetamol use during pregnancy — a call for precautionary action. Nat Rev Endocrinol. 2021;17(12):757-766. doi:10.1038/s41574-021-00553-7

[11] McCrae JC, Morrison EE, MacIntyre IM, Dear JW, Webb DJ. Long-term adverse effects of paracetamol – a review. Br J Clin Pharmacol. 2018;84(10):2218-2230. doi:10.1111/bcp.13656 

[12] Zang G, Sun X, Sun Y, et al. Chronic liver diseases and erectile dysfunction. Front Public Health. 2023;10:1092353. doi:10.3389/fpubh.2022.1092353

[13] Bossio JA, Singh M, Pukall CF. Concurrent assessment of penile blood flow and circumference as indicators of male sexual arousal. J Sex Med. 2018;15(11):1570-1578. doi:10.1016/j.jsxm.2018.08.016

[14] Viigimaa M, Vlachopoulos C, Doumas M, et al. Update of the position paper on arterial hypertension and erectile dysfunction. J Hypertens. 2020;38(7):1220-1234. doi:10.1097/HJH.000000000000238

[15] Martins CHS, Nascimento LPS. O uso de hidroclorotiazida e a disfunção erétil. Rev Cienc Fac Med Campos. 2023;18(2). doi:10.29184/1980-7813.rcfmc.1004.vol.18.n2.2023

[16] Asali M, Asali M. Intralesional injection of the calcium channel blocker verapamil in Peyronie's disease: A critical review. AIUA. 2020;3:253. doi:10.4081/aiua.2020.3.253

[17] Krzastek SC, Bopp J, Smith RP, Kovac JR. Recent advances in the understanding and management of erectile dysfunction. F1000Res. 2019;8:F1000 Faculty Rev-102. Published 2019 Jan 25. doi:10.12688/f1000research.16576.1

[18] Chen C, Zhai H, Huang G, et al. Is lower low-density lipoprotein cholesterol associated with lower androgen and erectile dysfunction in men? Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018;28(11):1142-1148. doi:10.1016/j.numecd.2018.08.006

[19] Al-kuraishy HM, Al-Gareeb AI, Al-Maiahy TJ. Erectile dysfunction and statins: The assorted view of preponderance. Asian Pac J Reprod. 2020;9(2):55-63. doi:10.4103/2305-0500.281074.

[20] Vercellino M, Philippi R. A comprehensive review of the use of antidepressant drugs in major depressive disorder and sexuality. J Neuropsychiatry. 2020;35:1-10. [Available at: https://www.journalofneuropsychiatry.cl/docs/7/35.pdf]

[21] Trinchieri M, Trinchieri M, Perletti G, et al. Erectile and ejaculatory dysfunction associated with use of psychotropic drugs: A systematic review. J Sex Med. 2021;18(8):1354-1363. doi:10.1016/j.jsxm.2021.05.016

[22] Rothmore J. Antidepressant-induced sexual dysfunction. Med J Aust. 2020;212(7):329-334. doi:10.5694/mja2.50522

[23] Montejo AL, de Alarcón R, Prieto N, Acosta JM, Buch B, Montejo L. Management Strategies for Antipsychotic-Related Sexual Dysfunction: A Clinical Approach. J Clin Med. 2021;10(2):308. Published 2021 Jan 15. doi:10.3390/jcm10020308

[24] Graham BA, Wael A, Jack C, Rohan MA, Wayne HJG. An overview of emergency pharmacotherapy for priapism. Expert Opin Pharmacother. 2022;23(12):1371-1380. doi:10.1080/14656566.2022.2099271

[25] Hosseinzadeh Zoroufchi B, Doustmohammadi H, Mokhtari T, Abdollahpour A. Benzodiazepines related sexual dysfunctions: A critical review on pharmacology and mechanism of action. Rev Int Androl. 2021;19(1):62-68. doi:10.1016/j.androl.2019.08.003

[26] Yasmeen R, Mobeen N, Khan MA, Aslam I, Chaudhry S. Intake of anti-epileptic drugs and their influences on sexual dysfunctions. Pak Biomed J. 2023;3(2):1-9. doi:10.52229/pbmj.v3i2.15

[27] Both S, Lew-Starowicz M, Luria M, et al. Hormonal Contraception and Female Sexuality: Position Statements from the European Society of Sexual Medicine (ESSM). J Sex Med. 2019;16(11):1681-1695. doi:10.1016/j.jsxm.2019.08.005

[28] Belcher RE, Sim D, Meykler M, et al. A qualitative analysis of female Reddit users' experiences with low libido: how do women perceive their changes in sexual desire?. J Sex Med. 2023;20(3):287-297. doi:10.1093/jsxmed/qdac045

[29] Lundin C, Malmborg A, Slezak J, et al. Sexual function and combined oral contraceptives - a randomised, placebo-controlled trial. Endocr Connect. Published online September 1, 2018. doi:10.1530/EC-18-0384

[30] Both S, Lew-Starowicz M, Luria M, et al. Hormonal contraception and female sexuality: Position statements from the European Society of Sexual Medicine (ESSM). J Sex Med. 2019;16(11):1681-1695. doi:10.1016/j.jsxm.2019.08.005

[31] Mu E, Kulkarni J. Hormonal contraception and mood disorders [published correction appears in Aust Prescr. 2022 Aug;45(4):147. doi: 10.18773/austprescr.2022.037.]. Aust Prescr. 2022;45(3):75-79. doi:10.18773/austprescr.2022.025

[32] Bagatin E, Rocha MADD, Freitas THP, Costa CS. Treatment challenges in adult female acne and future directions. Expert Rev Clin Pharmacol. 2021;14(6):687-701. doi:10.1080/17512433.2021.1917376

[33] Goncharenko V, Bubnov R, Polivka J Jr, et al. Vaginal dryness: individualised patient profiles, risks and mitigating measures. EPMA J. 2019;10(1):73-79. Published 2019 Mar 2. doi:10.1007/s13167-019-00164-3

Publicatiedatum:
Laatst gewijzigd:
Laatst herzien:
+31-800-9309301 Internationaal E-Mail