Geen Erectie - Wat zijn de oorzaken en wat kunt u doen?

Een koppel met seksuele problemen

Het is normaal dat mannen af en toe erectieproblemen hebben. Als erectieproblemen echter aanhouden, kunnen ze wijzen op diepere oorzaken die medische aandacht nodig hebben. Dit artikel biedt een duidelijk overzicht van zowel tijdelijke als chronische erectieproblemen om mannen te helpen erectiele disfunctie (ED) vroegtijdig te herkennen en de juiste hulp te zoeken.

Psychologische oorzaken van impotentie

Wanneer iemand geen erectie kunnen krijgen, is de oorzaak vaak psychologisch (en dat is vaak het geval bij erectiele disfunctie op jonge leeftijd). Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het des te belangrijker om de exacte psychologische geen erectie krijgen oorzaak te achterhalen.

Geen erectie door stress

Af en toe stress kan de oorzaak zijn van tijdelijke erectieproblemen. [1]. Chronische blootstelling aan stress kan echter een nog grotere invloed hebben op de seksuele functie.

Wanneer het lichaam langdurig onder stress staat, geeft het hogere doses cortisol af, het primaire stresshormoon. Een van de gevolgen van verhoogde cortisol is een lagere productie van testosteron. Aangezien testosteron een belangrijk hormoon is voor het libido, kunnen de negatieve effecten van stress voelbaar zijn in de erectiele functie. 


Chronische stress activeert ook het sympathische zenuwstelsel. De zogenaamde “vecht of vlucht” reactie. Het vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloedstroom naar de penis. Aangezien een goede bloedsomloop essentieel is voor het krijgen en behouden van een erectie, staan problemen met de bloedsomloop hoog op de lijst van impotentie oorzaken. 

Het komt hierop neer: Als chronische stress niet onder controle wordt gehouden, kan dit sterk bijdragen aan aanhoudende erectiele disfunctie door stress.

Geen erectie door prestatiedrang 

Het ervaren van geen erectie door prestatiedrang komt voort uit de angst om een partner niet tevreden te stellen of niet aan zijn of haar verwachtingen te voldoen [2]. Als dit gebeurt, ontstaat er een vicieuze cirkel:


Piekeren over prestaties → meer stress → remt opwinding verder af → geen goede erectie.

Angst voor seksuele prestaties treft 9-25% van de mannen (vooral mannen onder de 40) en draagt, samen met psychogene erectiestoornissen, bij aan een ander seksueel probleem - vroegtijdige zaadlozing. [2]

Geen erectie door mentale overbelasting

Een man kijkt ontstresst in de spiegel

Geen erectie door zenuwen kan ook het gevolg zijn van mentale overbelasting door werk, financiën of relatieproblemen. Dit zijn allemaal potentiële afleidingen van seksuele focus.


Er is echter ook goed nieuws. Door stress veroorzaakte ED is voornamelijk psychologisch, dus strategieën zoals ontspanningstechnieken, mindfulness, therapie en open communicatie met een partner kunnen de symptomen aanzienlijk verbeteren [3]. Daarom is de eerste stap naar herstel van seksueel zelfvertrouwen het wegnemen van de oorzaak van stress.

Depressie: Een stemmingskiller in bed

Depressie en psychogene erectiestoornissen gaan vaak hand in hand en beïnvloeden elkaar.

Depressie verlaagt het libido en zorgt ervoor dat een man geen erectie kan krijgen. Veel antidepressiva kunnen als bijwerking erectieproblemen verder verergeren. [26]

Geen erectie met een nieuwe partner of in een nieuwe relatie

Het komt verrassend vaak voor dat mannen geen erectie door spanning in een nieuwe relatie (nieuwe partner). Dit kan zelfs gebeuren bij mannen die voorheen geen problemen hadden. Het is echter meestal tijdelijk en heeft eerder te maken met psychologische factoren dan met lichamelijke gezondheid [16]. Dit is waarom het gebeurt:

Hoe erectieproblemen als gevolg van een nieuwe relatie/partner overwinnen?

Voor degenen die geen erectie door verliefdheid op de nieuwe partner, zijn hier enkele goede strategieën om de moeilijkheden te overwinnen:

Belangrijkste fysieke oorzaken van impotentie

Psychogene erectiestoornissen, zoals hierboven beschreven, komen vaker voor bij jongere mannen, terwijl mannen boven de 40 meestal last hebben van lichamelijke en leeftijdsgerelateerde oorzaken van erectieproblemen: 

Vasculaire oorzaken

Vasculaire anatomie van erectie

Een verminderde bloeddoorstroming is een belangrijke lichamelijke oorzaak van het uitblijven van een erectie. [27] Aandoeningen zoals aderverkalking (aderverkalking) kunnen de bloedtoevoer naar de penis beperken, waardoor een man geen erectie kunnen krijgen of behouden. Hoge bloeddruk beschadigt de bloedvaten en kan ED verergeren, zowel direct als als bijwerking van bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen. [10] Verhoogde cholesterolwaarden, vooral een hoog LDL-cholesterol, vernauwen de bloedvaten nog meer, waardoor de bloedstroom in de penis wordt beïnvloed. Perifeer vaatlijden (PAD) is een andere vaataandoening die vaak van invloed is op de erectiele functie. 

Diabetes-gerelateerde schade

Mannen met diabetes mellitus lopen een aanzienlijk hoger risico op erectiestoornissen door de gecombineerde schade aan bloedvaten en zenuwen. ED treedt meestal eerder, ernstiger en vaker op bij diabetespatiënten, vooral als de bloedsuikerspiegel slecht onder controle is. [28]

Neurologische oorzaken van erectieproblemen

Schade aan het zenuwstelsel kan de signalen verstoren die nodig zijn voor een erectie. Aandoeningen zoals multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, beroerte, ruggenmergletsel en perifere neuropathie (vaak gekoppeld aan diabetes) zijn allemaal erkende oorzaken van impotentie.

Hormonale onevenwichtigheden

Een laag testosterongehalte (hypogonadisme) is een belangrijke hormonale factor die bijdraagt aan erectiestoornissen, waardoor het seksuele verlangen en de kracht van de erectie afnemen. Andere hormonale problemen, zoals hoge prolactinespiegels, schildklierafwijkingen (zowel hypo- als hyperthyreoïdie) en aandoeningen zoals het syndroom van Cushing, kunnen er ook toe leiden dat er geen erectie kan worden bereikt.

Bijwerkingen van medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat u geen erectie kunnen krijgen. Hieronder vallen antidepressiva (met name SSRI's), bètablokkers, diuretica, antipsychotica, opioïde pijnstillers en kankertherapieën.

Anatomische en structurele factoren

Structurele afwijkingen van de penis, zoals de ziekte van Peyronie (plaquevorming die een kromming van de penis veroorzaakt) of trauma aan de penis (waaronder fracturen), kunnen een normale erectie fysiek verhinderen.

Geen erectie door ouderdom

Het verouderingsproces veroorzaakt van nature veranderingen in de erectiele functie [7] door meerdere factoren:

Geen goede erectie door tragere bloeddoorstroming

Een oudere man laat zijn bloeddruk meten door zijn vrouw

Bloedvaten verliezen na verloop van tijd hun elasticiteit en de productie van stikstofmonoxide neemt af. Deze factoren verminderen de doorbloeding van de penis en maken het moeilijker om een erectie te krijgen. Deze factoren verminderen de doorbloeding van de penis en maken het moeilijker voor de bloedvaten om zich met bloed te vullen. Als gevolg hiervan kan het langer duren voordat u een erectie krijgt en kan deze minder stevig aanvoelen dan in jongere jaren [8].

Hormonale verschuivingen (lager testosteron)

Het testosteronniveau daalt geleidelijk na het dertigste levensjaar (ongeveer één procent per jaar), waardoor het libido, de energie en de erectiesterkte afnemen [9]. Dit staat bekend als het begin van de andropauze bij mannen.

Verhoogd risico op gezondheidsproblemen

Hoge bloeddruk, diabetes en cholesterol die zowel de bloedvaten als de zenuwen beschadigen, komen vaker voor met het ouder worden en kunnen de reden zijn dat een man geen erectie meer krijgen. [10] Leeftijdsgerelateerde prostaatproblemen kunnen ook de erectiele functie beïnvloeden.

Geen erectie na operatie

Chirurgische ingrepen aan het bekken, de prostaat of het ruggenmerg kunnen soms leiden tot tijdelijke of permanente erectiestoornissen. Het risico hangt af van het type operatie, de algehele gezondheid van de patiënt en de gebruikte technieken voor zenuwbehoud:


Prostaatchirurgie (Prostatectomie): Radicale prostatectomie voor prostaatkanker kan de caverneuze zenuwen, die de erectie regelen, beschadigen [11]. De operatie kan ook invloed hebben op de slagaders die de penis van bloed voorzien, en angst voor het herstel van de kanker kan ook bijdragen aan ED, waardoor het een potentiële oorzaak van geen erectie is.


Blaas- of colorectale chirurgie: Bekkenoperaties voor blaaskanker of rectumresectie kunnen zenuwen en bloedvaten in de buurt van de penis beschadigen [12].

Rug- of wervelkolomchirurgie: Een operatie aan de lage wervelkolom (L4-S1) kan de zenuwsignalen tussen de hersenen en de penis verstoren [13].

Hart- of vaatchirurgie: Deze aandoeningen belemmeren vaak al de bloeddoorstroming. Bovendien kunnen narcose en trauma aan de bloedvaten de bloedsomloop verslechteren [14].

Penis- of plasbuisoperatie: Littekenvorming na bijvoorbeeld de behandeling van de ziekte van Peyronie kan de bloeddoorstroming beperken. Reparatie van een urethrale vernauwing kan ook het erectiele weefsel beschadigen [15].

Geen erectie door alcohol en roken (drugs)

Een man drinkt alcohol en rookt

Het gebruik van alcohol, tabak, recreatieve drugs en andere levensstijlfactoren is vaak de oorzaak van geen erectie. Overmatig of langdurig gebruik is bijzonder schadelijk voor de seksuele functie.

Welk effect heeft alcohol op erecties?

Alcohol is een depressief middel. Het vertraagt het zenuwstelsel en kan opwinding verstoren [4]. Hoewel een drankje of twee de remmingen kunnen verlagen, kan overmatig, acuut alcoholgebruik:

Aan de andere kant kan chronisch zwaar drinken op lange termijn schade aan zenuwen en bloedvaten veroorzaken. Dit kan resulteren in aanhoudende erectiestoornissen, waardoor iemand impotent door alcohol.

Wat is het effect van roken op erecties?

Rokers hebben twee keer zoveel kans op erectiestoornissen dan niet-rokers. Nicotine vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloedstroom naar de penis. Het beschadigt het endotheel (de binnenbekleding van de bloedvaten), waardoor rokers geen erectie kunnen houden [5]. Roken verlaagt ook het stikstofmonoxideniveau, een cruciale chemische stof voor het ontspannen van de bloedvaten in de penis.

Hoe verstoren recreatieve drugs de seksuele functie?

Drugs zoals marihuana, cocaïne en opioïden kunnen ook een oorzaak van geen erectie [6], omdat ze: 

Wanneer naar de dokter gaan?

Erectieproblemen zijn niet ongewoon. Er zijn echter enkele tekenen dat het tijd is om een arts te raadplegen. Hier leest u wanneer en waarom u een arts moet raadplegen:


Incidentele problemen zijn normaal, maar frequente mislukkingen vereisen een evaluatie. Als er tijdens sex geen erectie meer het vrijen of als periodieke ED langer dan drie maanden aanhoudt, kunt u het beste een arts raadplegen [17].


Een snel begin van erectiestoornissen kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten (verstopte slagaders), hormonale crash (schildklierproblemen), zenuwschade (diabetes, ruggengraatletsel), enz.


Als erectiestoornissen gepaard gaan met een van de volgende symptomen: kromming van de penis, pijn, verlies van libido, vermoeidheid, depressie, gevoelloosheid in de lies/benen, pijn op de borst of kortademigheid tijdens seks, is het van vitaal belang om zo snel mogelijk een arts te raadplegen [18].


Geen erectie na operatie of trauma vereist een tijdige interventie, omdat een vroege reactie het herstel verbetert.


Medicijnen voor bloeddruk, depressie of prostaatproblemen veroorzaken vaak ED. Een arts kan de voorschriften aanpassen.

Welke arts moet ik bezoeken?

Een uroloog consulteert een jonge man

Een huisarts is altijd de logische eerste stop voor de eerste bloeddruk-, cholesterol- en testosterontests. Een huisarts kan doorverwijzen naar een uroloog, een specialist op het gebied van seksuele gezondheid bij mannen en ED-behandelingen. Onderliggende gezondheidsoorzaken kunnen echter de aandacht van andere medische specialisten vragen, zoals een endocrinoloog (hormonale onevenwichtigheden, diabetes) of een cardioloog (hartaandoeningen).

Wat kun je verwachten tijdens het bezoek?

Vragen over de medische voorgeschiedenis komen vaak voor tijdens een bezoek aan de dokter:


Daarna volgen de lichamelijke onderzoeken en laboratoriumtests, zoals:

Wanneer spoedeisende hulp zoeken?

Spoedeisende zorg is noodzakelijk bij een pijnlijke erectie die langer dan vier uur duurt (priapisme), vanwege het risico op blijvende schade [19]. Ook wanneer er geen erectie optreedt na een trauma, zoals bekkenletsel of een fietsongeluk (mogelijke vaatbeschadiging) [20].

Welke behandelingsopties kan een arts voorstellen?

Uw arts zal de behandelingsaanpak afstemmen op de onderliggende oorzaken van erectieproblemen:

Veranderingen in levensstijl

Voor mensen met overgewicht en rokers bestaat de eerste stap vaak uit het verbeteren van de algehele gezondheid. [21] Gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging (vooral bekkenbodemoefeningen voor mannen) en stoppen met roken kunnen de bloeddoorstroming en seksuele functie aanzienlijk verbeteren.

Medicijnen

Een dokter houdt potentiepillen en een condoom in zijn handen

Voor lichamelijke oorzaken van erectieproblemen schrijven artsen meestal PDE5-remmers voor. Deze medicijnen helpen de bloedstroom naar de penis te verbeteren en worden beschouwd als de eerstelijnsbehandeling. Een vasodilatator met alprostadil wordt beschouwd als een tweedelijnsbehandeling. [22]

Vrij verkrijgbare potentieverhogende middelen zijn ook een optie, hoewel hun effectiviteit en veiligheid vaak niet goed bewezen zijn. 

Hormoontherapie

Als uit bloedonderzoek blijkt dat het testosterongehalte laag is, kan een testosteronvervangingstherapie worden aanbevolen om de hormoonbalans te herstellen, het testosteron te verhogen en de seksuele gezondheid te ondersteunen. [23]

Mechanische hulpmiddelen

In ernstigere gevallen van niet-psychologische impotentie oorzaken kunnen artsen penispompen (vacuüm erectieapparaten), penisringen of penisinjecties voorstellen om te helpen een erectie te krijgen en te behouden. [24]

Psychologische ondersteuning

Als angst, depressie of andere emotionele factoren de oorzaak zijn van het uitblijven van een erectie, kan counseling of therapie zeer effectief zijn. Het aanpakken van de psychologische kant van de seksuele functie verbetert vaak zowel het zelfvertrouwen als de prestaties. [25].

Meer lezen:

Bronnen:

[1] Liao, Z. C., Li, X. C., Tang, Y. X., Li, D. J., & Tang, Z. Y. (2020). Is milder psychological stress responsible for more severe erectile dysfunction? Andrologia, 52(4), e13550. https://doi.org/10.1111/and.13550 

[2] Pyke R. E. (2020). Sexual Performance Anxiety. Sexual medicine reviews, 8(2), 183–190. https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2019.07.001

[3] Allen M. S. (2019). Physical activity as an adjunct treatment for erectile dysfunction. Nature reviews. Urology, 16(9), 553–562. https://doi.org/10.1038/s41585-019-0210-6

[4] Wang, X. M., Bai, Y. J., Yang, Y. B., Li, J. H., Tang, Y., & Han, P. (2018). Alcohol intake and risk of erectile dysfunction: a dose-response meta-analysis of observational studies. International journal of impotence research, 30(6), 342–351. https://doi.org/10.1038/s41443-018-0022-x

[5] Allen, M. S., & Tostes, R. C. (2023). Cigarette smoking and erectile dysfunction: An updated review with a focus on pathophysiology, e-cigarettes, and smoking cessation. Sexual Medicine Reviews, 11(1), 61–73. https://doi.org/10.1093/sxmrev/qeac007

[6] Pizzol, D., Demurtas, J., Stubbs, B., Soysal, P., Mason, C., Isik, A. T., Solmi, M., Smith, L., & Veronese, N. (2019). Relationship Between Cannabis Use and Erectile Dysfunction: A Systematic Review and Meta-Analysis. American journal of men's health, 13(6), 1557988319892464. https://doi.org/10.1177/1557988319892464

[7] Pellegrino, F., Sjoberg, D. D., Tin, A. L., Benfante, N. E., Briganti, A., Montorsi, F., Eastham, J. A., Mulhall, J. P., & Vickers, A. J. (2023). Relationship Between Age, Comorbidity, and the Prevalence of Erectile Dysfunction. European urology focus, 9(1), 162–167. https://doi.org/10.1016/j.euf.2022.08.006

[8] Huang, W. L., Tung, S. Y., Tseng, C. S., Wang, T. D., Lee, W. J., Chen, J. H., Su, Y. R., Chang, H. C., & Chang, Y. K. (2022). The flow index provides a comprehensive assessment of erectile dysfunction by combining blood flow velocity and vascular diameter. Scientific reports, 12(1), 16099. https://doi.org/10.1038/s41598-022-19364-5

[9] Corona, G., & Maggi, M. (2022). The role of testosterone in male sexual function. Reviews in endocrine & metabolic disorders, 23(6), 1159–1172. https://doi.org/10.1007/s11154-022-09748-3

[10] de Oliveira, A. A., & Nunes, K. P. (2021). Hypertension and Erectile Dysfunction: Breaking Down the Challenges. American journal of hypertension, 34(2), 134–142. https://doi.org/10.1093/ajh/hpaa143

[11] Lima, T. F. N., Bitran, J., Frech, F. S., & Ramasamy, R. (2021). Prevalence of post-prostatectomy erectile dysfunction and a review of the recommended therapeutic modalities. International journal of impotence research, 33(4), 401–409. https://doi.org/10.1038/s41443-020-00374-8

[12] Jubber, I., Rogers, Z., Catto, J. W., Bottomley, S., Glaser, A., Downing, A., & Absolom, K. (2022). Sexual Activity, Function and Dysfunction After a Diagnosis of Bladder Cancer. The journal of sexual medicine, 19(9), 1431–1441. https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2022.06.016

[13] Malik, A. T., Jain, N., Kim, J., Khan, S. N., & Yu, E. (2018). Sexual activity after spine surgery: a systematic review. European spine journal: official publication of the European Spine Society, the European Spinal Deformity Society, and the European Section of the Cervical Spine Research Society, 27(10), 2395–2426. https://doi.org/10.1007/s00586-018-5636-7

[14] Yan, L. L., Tang, M. R., Dai, X. F., Chen, L. W., & Fang, G. H. (2022). Impact of minimally invasive mitral valve surgery on sexual dysfunction in male patients. Journal of cardiothoracic surgery, 17(1), 77. https://doi.org/10.1186/s13019-022-01814-w

[15] Benson, C. R., Hoang, L., Clavell-Hernández, J., & Wang, R. (2018). Sexual Dysfunction in Urethral Reconstruction: A Review of the Literature. Sexual medicine reviews, 6(3), 492–503. https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2017.09.002

[16] Allen, M. S., Wood, A. M., & Sheffield, D. (2023). The psychology of erectile dysfunction. Current Directions in Psychological Science, 32(6), 487–493. https://doi.org/10.1177/09637214231192269

[17] Mazzilli F. (2022). Erectile Dysfunction: Causes, Diagnosis and Treatment: An Update. Journal of clinical medicine, 11(21), 6429. https://doi.org/10.3390/jcm11216429

[18] Kessler, A., Sollie, S., Challacombe, B., Briggs, K., & Van Hemelrijck, M. (2019). The global prevalence of erectile dysfunction: a review. BJU international, 124(4), 587–599. https://doi.org/10.1111/bju.14813

[19] Fantus, R. J., Brannigan, R. E., & Davis, A. M. (2023). Diagnosis and Management of Priapism. JAMA, 330(6), 559–560. https://doi.org/10.1001/jama.2023.13377

[20] Gan, Z. S., Ehlers, M. E., Lin, F. C., Wright, S. T., Figler, B. D., & Coward, R. M. (2021). Systematic Review and Meta-Analysis of Cycling and Erectile Dysfunction. Sexual medicine reviews, 9(2), 304–311. https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2020.01.002

[21] El-Osta, A., Kerr, G., Alaa, A., El Asmar, M. L., Karki, M., Webber, I., Riboli Sasco, E., Blume, G., Beecken, W. D., & Mummery, D. (2023). Investigating self-reported efficacy of lifestyle medicine approaches to tackle erectile dysfunction: a cross-sectional eSurvey based study. BMC urology, 23(1), 15. https://doi.org/10.1186/s12894-023-01180-2

[22] Moncada, I., Martinez-Salamanca, J., Ruiz-Castañe, E., & Romero, J. (2018). Combination therapy for erectile dysfunction involving a PDE5 inhibitor and alprostadil. International journal of impotence research, 30(5), 203–208. https://doi.org/10.1038/s41443-018-0046-2

[23] Onyeji, I. C., & Clavijo, R. I. (2022). Testosterone replacement therapy and erectile dysfunction. International journal of impotence research, 34(7), 698–703. https://doi.org/10.1038/s41443-021-00512-w

[24] Karakus, S., & Burnett, A. L. (2020). The medical and surgical treatment of erectile dysfunction: A review and update. The Canadian Journal of Urology, 27(4), 28–35. https://www.canjurol.com/abstract.php?ArticleID=&version=1.0&PMID=32876000

[25] Althof S. E. (2023). Role of psychosexual counseling as an adjuvant to pharmacotherapy in the treatment of erectile dysfunction. The journal of sexual medicine, 20(3), 236–239. https://doi.org/10.1093/jsxmed/qdac042

[26] Seidman SN. Exploring the relationship between depression and erectile dysfunction in aging men. J Clin Psychiatry. 2002;63 Suppl 5:5-25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11964139/

[27] Ma M, Yu B, Qin F, Yuan J. Current approaches to the diagnosis of vascular erectile dysfunction. Transl Androl Urol. 2020;9(2):709-721. doi: 10.21037/tau.2020.03.10

[28] Diabetes and sexual problems – in men. Diabetes UK. https://www.diabetes.org.uk/about-diabetes/complications/sexual-problems-men

Publicatiedatum:
Laatst gewijzigd:
Laatst herzien:
+31-800-9309301 Internationaal E-Mail